• Σήμερα είναι: Παρασκευή, Ιούλιος 19, 2019

Το σχέδιο αποστασίας και η «στημένη» πρόταση μομφής

Domino News
Domino News
Ιούλιος02/ 2018

Όλο το παρασκήνιο

Η άκρη του κουβαριού που οδήγησε στο πολιτικό θρίλερ των τελευταίων ημερών, με τις διαρροές στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αποκαλύψεις συνοδευόμενες από κατηγορίες για σχέδιο εκτροπής και αποστασίας, άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του Ιουνίου, οπότε η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Πολλοί απόρησαν τότε για δύο πράγματα: Το ένα είχε να κάνει με τον λόγο για τον οποίο το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να «κάψει» ένα ισχυρό χαρτί σε μια μάχη εκ των προτέρων χαμένη λόγω των συγκεκριμένων συσχετισμών. Πόσω μάλλον που, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν έχει δικαίωμα ένα κόμμα να καταθέσει εκ νέου πρόταση μομφής πριν παρέλθει εξάμηνο. Το άλλο σχετίζεται με τη σκοπιμότητα που απέτρεψε τον πρωθυπουργό να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης. Τα γεγονότα που επακολούθησαν διαλεύκαναν τα μυστήρια, καθώς αποκαλύφθηκε ανάγλυφα ο χάρτης της στρατηγικής και από τις δύο πλευρές.

Το παζλ

Οι επιτελείς της ΝΔ, έχοντας γνώση του σχεδίου για αποσκίρτηση βουλευτών των ΑΝΕΛ, «πόνταραν» στο να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να έχει «δεμένα χέρια» όταν και εφόσον χρειαστεί, δεδομένου ότι η απαγόρευση των έξι μηνών ισχύει και για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Από πού προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία γνώριζε; Από την επίσημη διαρροή που έκανε η ίδια, σημειώνοντας ότι «θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η πρότασή μας θα καταψηφιστεί και από τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Δημήτρης Καμμένος επιβεβαίωσε πλήρως τον «χρησμό» της ΝΔ, για να ακολουθήσει ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης…

Αν και η κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει το έσχατο κοινοβουλευτικό όπλο εκτιμήθηκε αρχικά ως προσπάθεια να εκθέσει τον Πάνο Καμμένο και ταυτοχρόνως να συσπειρώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την -όχι και τόσο αρραγή- Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η πραγματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διαφορετική. Ο βασικός στόχος ήταν, όπως προαναφέρθηκε, να αφοπλίσει τον Αλέξη Τσίπρα από τη δυνατότητα της ρελάνς.

Με προδιαγεγραμμένη την περιδίνηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το Μοσχάτο επένδυσε στην κεφαλαιοποίηση της αναταραχής και στη συνεπακόλουθη επισφάλεια που θα μπορούσε να προκαλέσει στην κυβέρνηση. Εχοντας «στο τσεπάκι» κι άλλες διαρροές, οι επιτελείς της ΝΔ προσδοκούσαν την επόμενη σκηνή του έργου, ευελπιστώντας να αποτελέσει και το μεγάλο φινάλε. Δηλαδή, να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης και το αποτέλεσμα να τον ανατρέψει…

Στην κυβέρνηση δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να οργανώσουν τη γραμμή άμυνας απέναντι στους σχεδιασμούς της ΝΔ. Τόσο το επιτελείο του Μαξίμου όσο και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ως άριστος γνώστης του κοινοβουλευτικού γίγνεσθαι, αποφάσισαν χωρίς δεύτερη σκέψη να μην μετατρέψει ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Σ’ αυτό τους «βοήθησε», άλλωστε, και η… Νέα Δημοκρατία, καθώς το σκεπτικό της πρότασής της προέκτεινε την κατηγορία σε εφ’ όλης της ύλης μομφή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί ο Πάνος Καμμένος να στηρίξει χωρίς αστερίσκους το κυβερνητικό έργο.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι το όπλο του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης -εφόσον και εάν το επιβάλουν οι σκοπιμότητες- είναι στη θέση του και γεμισμένο…

Εξόντωση πάση θυσία…

Η συντεταγμένη και συστηματική επίθεση εναντίον των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τη ΝΔ, κυρίως δε από τη ακροδεξιά της πτέρυγα, όπως και από συγκεκριμένους παίκτες των ΜΜΕ, δεν αποσκοπεί μόνο στα προφανή, δηλαδή στο να πλήξει την κυβερνητική συνοχή. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο. Το δεύτερο ανάγεται στο σχέδιο που εξυφαίνεται ήδη από καιρό με στόχο τη συγκρότηση ενός νέου ακροδεξιού πολιτικού φορέα τύπου Λεπέν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο αυτό, στο οποίο, μάλιστα, πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να διαδραματίζει ο Μάκης Βορίδης, αποσκοπεί στη θεσμική κατοχύρωση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, με ιδεολογικό περίβλημα, στο πρότυπο των «αδελφών» κομμάτων στην Ευρώπη. Το πάγιο «αφήγημα» του Φαήλου Κρανιδιώτη, για παράδειγμα, ότι «η Δεξιά ή θα ξαναγίνει κανονική Δεξιά ή δεν θα υπάρξει», διατρέχει οριζοντίως και καθέτως τη «φιλοσοφία» του εγχειρήματος που βρίσκεται στα σκαριά. Με δυο λόγια, χτίζεται λεπενικό κόμμα στην Ελλάδα, χωρίς ναζιστικό πρόσημο και απαλλαγμένο από στοιχεία και χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτά που διέπουν τη Χρυσή Αυγή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι «καθοδηγητές» του εγχειρήματος εκτιμούν ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αποτελούν από ιδεολογικής πλευράς τον μεγάλο αντίπαλο, καθώς το κόμμα τους μπορεί να αποτελέσει τη «φυσούνα» που απειλεί να απορροφήσει ψηφοφόρους και οπαδούς από την ίδια δεξαμενή. Σε συνδυασμό δε με τη δεδηλωμένη αποφασιστικότητα του Πάνου Καμμένου να τηρήσει μέχρι τέλους την προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η επιχείρηση εξόντωσης του υπουργού Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου βρίσκεται ακόμη στην αρχή…

Ο ρόλος Μαρινάκη και Σαββίδη

Η πρόσφατη, σφοδρή ανακοίνωση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της οποίας κατηγορεί για πρώτη φορά τον Ιβάν Σαββίδη, βάζοντάς τον στο ίδιο κάδρο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ως ενορχηστρωτές του «σχεδίου αποστασίας», αιφνιδίασε ακόμη και κυβερνητικά στελέχη. Η απόφαση στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ελήφθη όταν έλαβαν γνώση συγκεκριμένων πληροφοριών, βάσει των οποίων οι δύο ισχυροί άνδρες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ φέρεται να έχουν έρθει πλέον αρκετά κοντά, αρχικώς με αφορμή τα ποδοσφαιρικά. Οι ίδιες, μάλιστα, πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου επιμένουν ότι, με τη μεσολάβηση του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού, ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ συναντήθηκε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς κατ’ ανάγκην αυτό να σημαίνει ότι «τα βρήκαν» ολοκληρωτικά.

Το ποτήρι για την κυβέρνηση ξεχείλισε μετά τα άγρια επεισόδια οπαδών του ΠΑΟΚ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, τα οποία η διοίκηση του ΠΑΟΚ απέφυγε να καταδικάσει επισήμως. Το γεγονός ότι η «απάντηση» Σαββίδη -μέσω της εφημερίδας «Εθνος»- στις κατηγορίες περί συνωμοσίας εστίαζε στην άρνηση για σύμπλευση με τον Β. Μαρινάκη («ανάμειξη του νερού με λάδι δεν γίνεται») ερμηνεύεται από το Μαξίμου ως ανησυχία από την πλευρά του ομογενούς για δύο λόγους. Ο ένας σχετίζεται με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που διέπουν τον κόσμο του ΠΑΟΚ σε σχέση με τον «αιώνιο εχθρό» Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο Ιβάν Σαββίδης να χάσει σημαντικά ερείσματα στους οπαδούς, αν αντιληφθούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ειδύλλιο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ταυτοχρόνως, στο Μαξίμου σταθμίζουν και τις πολιτικές παραμέτρους – σε σχέση πάντα με τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Παρά τις ακραίες εθνικιστικές εκδηλώσεις, η πλειονότητα δεν θα συγχωρούσε εύκολα -λένε οι ενδείξεις- μια νέα «αποστασία».

Η κόντρα, ωστόσο, Μαξίμου – Σαββίδη δείχνει να έχει καταλαγιάσει – τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…

Από τον ζόφο στη θετική ατζέντα

Τo ζοφώδες κλίμα της εβδομάδας άλλαξε, πάντως, τα τελευταία 24ωρα με μπαράζ θετικών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα και κυρίως στα κοινωνικά. Η πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg, κατά την οποία άνοιξε το παράθυρο για μη εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει μείωση συντάξεων, η ανακοίνωση από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παγώνει» η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες και οι δηλώσεις αρμόδιων υπουργών ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς σειρά νομοθετικών μέτρων που θα ανακουφίσουν την κοινωνία αντιστρέφουν το κλίμα.

Σε ένα άλλο επίπεδο, έγινε γνωστό ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ομόλογό του της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος υπερασπιζόταν σχέδιο απόφασης που μιλούσε μόνο για κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών. «Αυτό είναι απαράδεκτο, κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται, αν θα ισχύει το διεθνές δίκαιο στα εδάφη της», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, με αποτέλεσμα να συνασπιστούν περαιτέρω οι χώρες με τις οποίες είχαμε κοινό μέτωπο, στο οποίο προσχώρησε ως προς το θέμα αυτό και η Ιταλία.

Πηγή: Νέα Σελίδα