• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Φεβρουάριος 18, 2019

Τσίπρας για F-16: Δεν θα δεχθούμε αντισταθμιστικά

Domino News
Domino News
Οκτώβριος27/ 2017

Η εθνική ασφάλεια δεν χωρά μικροκομματικές σκοπιμότητες

Για «απτά αποτελέσματα» από την επίσκεψη στις ΗΠΑ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τα F-16 και τη βάση της Σούδας.

Ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν ήρθε στη Βουλή να θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα όπως ο Στ. Θεοδωράκης και ανοίγει άλλα ζητήματα (σ.σ. ερώτηση για την ασφάλεια μετά την επίθεση στην Πεύκη).

Από τις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε και η κυβέρνηση Σημίτη. «Οταν κάποιοι μάς βάλανε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ, κάποιοι στην Ευρώπη κάνανε τα στραβά μάτια γιατί τότε δίνονταν μίζες. Και επειδή δεν είχαμε λεφτά, μας έδιναν και δάνεια για να πληρώσουμε τις «αγορές του αιώνα»».

Αναφερόμενος στο ταξίδι στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «όλοι ήξεραν ποιος είμαι όταν πήγα εκεί. Εγώ εκφώνησα λόγο στην κηδεία του Φ. Κάστρο. Το ήξεραν όταν με κάλεσαν», τόνισε και είπε ότι η χώρα ανακτά τον ρόλο της διεθνώς.

«Κάποιοι στεναχωριούνται όταν βλέπουν ότι όλοι οι εταίροι αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένες», τόνισε. «Δεν είμαστε πια του πεταματού και της καρπαζιάς».

Όπως είπε, απτό αποτέλεσμα ήταν:

* Οτι για πρώτη φορά ακούστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σαφής θέση για ελάφρυνση του χρέους, παρότι κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα ασχοληθεί. Όπως είπε, στις ιδιωτικές συνομιλίες τόνισε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

* Οτι ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση και κάλεσε Αμερικανούς να επενδύσουν.

* Η σύσταση ομάδας εργασίας για προώθηση επενδύσεων και η αναγνώριση ότι η χώρα μπορεί να γίνει κόμβος ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

* Η ανακοίνωση για την κατασκευή πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και η γνωστοποίηση ότι μέσω Ελλάδας θα προχωρήσει η προώθηση σχιστολιθικού αερίου από ΗΠΑ.

* Η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας, που θα αποτελέσει καμπή για αμερικανικές επενδύσεις, αλλά και σχέδια σε τομείς όπως οι υποδομές και τα ναυπηγεία.

* Η αναγνώριση του ρόλου της χώρας στην ασταθή περιοχή που βρισκόμαστε.

* Η διαβεβαίωση από πλευράς ΔΝΤ ότι η ελληνική οικονομία πέρασε τον κάβο και ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα καθώς και το ότι δεσμεύτηκαν να έχουν εποικοδομητική στάση στη γ’ αξιολόγηση.

«Αυτά δεν είναι φωτογραφίες όπως λένε κάποιοι, έχω πολλές άλλωστε», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για αποτυχία, πριν καν μπει στο αεροπλάνο για να πάει στις ΗΠΑ.

Τα F-16

Η χώρα μπορεί να βρίσκεται σε περιοριστικό πλαίσιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η ισορροπία δυνάμεων.

Έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αμυντική στρατηγική της χώρας καθώς «οι προκλήσεις είναι πολλές».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, από το 2009 υπάρχει επιτακτικό αίτημα για την αναβάθμιση των F-16 από την πλευρά της αεροπορίας. Ο κίνδυνος είναι ότι αν δεν δράσουμε τώρα, μπορεί σε πέντε χρόνια λόγω απόσυρσης αεροσκαφών να χάσει η αεροπορία σημαντική ισχύ.

«Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου τώρα», τόνισε λέγοντας ότι αυτό είναι η εισήγηση των ειδικών. «Ή θα ακούγαμε τις συστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή θα την αγνοούσαμε, η επιλογή είναι προφανής».

Αναφορικά με το κόστος, είπε ότι θα υπαχθεί στην ήδη υφιστάμενη δαπάνη του υπουργείου Αμυνας. Δεν μιλάμε για πρόσθετες δαπάνες.

Σημείωσε ότι αν το θέμα μεταφερόταν στο μέλλον, το κόστος θα ήταν υψηλότερο.

Όπως είπε, οι Ενοπλες Δυνάμεις έστειλαν στις ΗΠΑ ένα «Letter of Request»,ζητώντας προσφορά για την αναβάθμιση του στόλου (123 αεροσκάφη). Η επίσημη επιστολή-απάντηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Με το που θα έρθει στο υπ. Αμυνας, θα τεθεί υπόψη της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής, τόνισε.

Οι ΗΠΑ έστειλαν αναφορά στο Κογκρέσο μιλώντας για ένα συνολικό κόστος 2,4 δισ. δολαρίων (περί τα 2 δισ. ευρώ) και εδώ άρχισε η «σπέκουλα», όπως είπε, καθώς το ποσό είναι το ανώτατο όριο για το σύνολο των αεροσκαφών ενώ ακόμα δεν υπάρχει καν συμφωνία.

Η Ελλάδα, όπως είπε, ξεκαθάρισε ότι το ταβάνι για την Ελλάδα είναι 1,1 δισ. ευρώ. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι για δαπάνη 10ετίας, γύρω στα 110 εκατ. ευρώ, και αυτό για να μην υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Συμπλήρωσε ότι ένα μέρος του συνολικού ποσού αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη. Όπως είπε, έχουμε «οδυνηρή εμπειρία» καθώς στο παρελθόν μόνο μικρό μέρος τους αξιοποιήθηκε για την εγχώρια βιομηχανία.

Μέσα από την κερκόπορτα των αντισταθμιστικών δόθηκαν μίζες και μεγάλωσε η διαπλοκή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε στη συμφωνία και σε κάθε συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα κάνουμε. Αφήνω μόνο μία πιθανότητα εξαίρεσης για την ΕΑΒ, αλλά και εκεί σαφώς μετρημένα και κοστολογημένα. Αντισταθμιστικά σε λογισμικό και γκρίζες ζώνες για να κάνουν κάποιοι «μπίζνες», δεν θα κάνουμε».

Αναφορικά με την ενημέρωση της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στις 20 Σεπτέμβρη οι ένοπλες δυνάμεις και ο υπ. Αμυνας ήρθαν στη Βουλή και ενημέρωσαν αναλυτικά τους βουλευτές. «Είναι φαιδρά όσα λέγονται για παράκαμψη των διαδικασιών».

Υπήρξε σαφής τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ στην Επιτροπή για το εάν είναι αναγκαίο, δήλωσε. Δεν ξέρω τι γίνεται στη ΝΔ και αν κάποιοι δεν μιλούν μεταξύ τους, αλλά δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια με σοβαρά θέματα.

Η Σούδα

Στήθηκε ένας μύθος μιας δήθεν «μαμούθ» συμφωνίας που περιλαμβάνει τη Σούδα. «Μας ζητάτε να απολογηθούμε γιατί δεν υλοποιήσαμε ένα μύθο», είπε στον Στ. Θεοδωράκη.

Η ετήσια ανανέωση γίνεται εδώ και έντεκα χρόνια. Αναφέρθηκα, όπως είπε, στην αναβάθμιση της Σούδας αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Σούδα.

Να πάμε σε λογική διαπραγμάτευσης της Σούδας με αντάλλαγμα αεροσκάφη είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασιστεί στο πόδι, δεν έχει τεθεί στο ΚΥΣΕΑ.

Πηγή: euro2day.gr