• Σήμερα είναι: Τρίτη, Ιούνιος 25, 2019

Ύποπτος o Λοβέρδος για δωροδοκία από τον Φρουζή

Domino News
Domino News
Απρίλιος09/ 2019

Για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis θεωρείται ύποπτος από την αρμόδια Εισαγγελία ο Aνδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή, ο πρώην υπουργός, κρίνεται ύποπτος για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου με όφελος που έτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό: «Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 έχοντας την ιδιότητα του υπουργού υγείας συμφώνησε και έλαβε από τον Κωσταντίνο Φρουζή ο οποίος ενεργούσε ως αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Novartis συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 € προκειμένου με τις υπό στοιχεία ενέργειες να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εταιρείας κατά παράβαση των καθηκόντων του».

Μετά και από αυτή την εξέλιξη η Εισαγγελία ζητάει από τη Βουλή ο κ. Λοβέρδος να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα και να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, σε έγγραφα και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη διαφήμιση της NOVARTIS. Επίσης, περιλαμβάνονται σημειώσεις αρχείου που κατασχέθηκε από την εταιρεία NOVARTIS για το πώς επιτεύχθηκαν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις τιμών στα φάρμακα της εταιρείας. Περιλαμβάνονται ακόμη, αρχεία που περιέχουν την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και φέρουν το όνομα «KOSTAS FROUZIS».

«Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων, κρίνουμε αναγκαίο να κληθεί σε παροχή, χωρίς όρκο, εξηγήσεων, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 31 ΚΠΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος», αναφέρει στο έγγραφό της η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Οι καταθέσεις «Σαράφη», «Κελέση» και οι καταγγελίες

Στις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας περιλαμβάνονται νέες καταθέσεις τόσο προστατευομένων μαρτύρων όπως οι διάσημοι πλέον «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αλλά και επωνύμων μαρτύρων όπως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ράνος και του Κυριάκου Μπερμπεριάν.

Όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων οι νέες καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων μιλούν ευθέως για δωροδοκία του πρώην Υπουργού Υγείας σύμφωνα με όσα άκουγαν από τον ισχυρό άνδρα της ΝΟΒΑΡΤΙΣ Κωνσταντίνο Φρούζη.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την κατάθεση του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ» στις 28/12/2018
28/12/2018

ΚΕΛΕΣΗ: Στο πλαίσιο συνάντησης marcet access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν σοτν Υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη NOVARTIS. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

Στην κατάθεση Κελέση εκτενής αναφορά γίνεται και στην εταιρεία «Ιατρικές Εξελίξεις» συμφερόντων Εμμανουήλ Βουλκίδη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα τον Βουλκιδη κατεπανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες».

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για πιο λόγο δινόταν στο Φρουζή η κ. Κελέση απαντά:« Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκιδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβερδου».

Σε ερώτηση εάν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον κ. Λοβέρδο η κ. Κελέση απαντά ότι δεν είδε με τα μάτια της να δίνονται λεφτά στο κ. Λοβέρδο ωστόσο η ίδια εκτιμά ότι ο κ. Λοβερδος χρηματίστηκε: «Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον Λοβέρδο όμως γνωρίζω ότι 1) εγκρίθηκε ταχύτητα και κατ’ εξαίρεση το gilenyia, δεύτερον ο Φρουζης είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων SMS επαφές με τον Λοβέρδο, τρίτον ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στον Φρουζή, τέταρτον κατ’ εντολή του Λοβέρδου ο Φρουζής φρόντισε να καταχωρούνται στον τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα των περικοπών του υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο Λοβερδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική του εικόνα«.

Πηγές:zougla.gr/enikonomia.gr