• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Δεκέμβριος 13, 2018

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να μετράει τα λόγια της για τα Ίμια

Domino News
Domino News
Απρίλιος01/ 2018

Τουρκία: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία μας στα Ίμια – Αθήνα: Η Άγκυρα να μετρά τα λόγια της

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της» τονίζει με αυστηρή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία αμφισβητούσε την κυριαρχία των Ιμίων.

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση «είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για «πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα Natura 2000 τα Ίμια «καθώς και ορισμένα νησιά, νησίδες και βράχους στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Υπενθυμίζοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «ότι δεν πρέπει να γίνει εργαλείο στις προσπάθειες της Ελλάδας για πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας επί των Ιμίων» και δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός…ως προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται».

Πηγή: kontranews.gr