• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Ιούλιος 18, 2019

Πούτιν: Δεν θα απελάσουμε κανέναν ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Domino News
Domino News
Δεκέμβριος30/ 2016

Η Ρωσία δεν θα απελάσει κανέναν ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Δεν θα απελάσουμε κανέναν», δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Ρωσία επιφυλάσσεται πάντως «του δικαιώματός της να προχωρήσει σε αντίποινα» και «θα αποκαταστήσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις ανάλογα με το ποια θα είναι η πολιτική του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», διευκρίνισε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν αποκήρυξε τα «νέα μη φιλικά μέτρα» που έλαβε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς τα «προκλητικά» και υποστηρίζοντας πως «έχουν στόχο να υπονομεύσουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

«Ωστόσο, δεν θα πέσουμε στο επίπεδο της ανεύθυνης διπλωματίας… Δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα στους Αμερικανούς διπλωμάτες», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε νωρίτερα ότι είχε προτείνει στον Πούτιν η Ρωσία να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες και να απαγορεύσει σε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να χρησιμοποιούν δύο εγκαταστάσεις στη Μόσχα, ως αντίποινα στις απελάσεις και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία είχε εμπλοκή στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι αβάσιμοι.

«Είναι κρίμα που η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ολοκληρώνει το έργο της με αυτό τον τρόπο, αλλά παρόλα αυτά του εύχομαι Καλή Χρονιά, όπως και στα μέλη της οικογένειάς του», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Πούτιν κάλεσε «όλα τα παιδιά των Αμερικανών διπλωματών», που είναι διαπιστευμένοι στη Ρωσία, στην παραδοσιακή γιορτή που διοργανώνει το Κρεμλίνο στις 7 Ιανουαρίου για το Νέο Έτος και τα Χριστούγεννα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα ολοκληρώνει τη θητεία της με «έναν αντιρωσικό επιθανάτιο σπασμό».

«Είναι λυπηρό που η κυβέρνηση Ομπάμα, που ξεκίνησε με την αποκατάσταση των σχέσεών μας, ολοκληρώνει τη θητεία της με έναν αντιρωσικό επιθανάτιο σπασμό. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», έγραψε ο Μεντβέντεφ, που ήταν πρόεδρος της Ρωσίας το 2009, όταν ο Ομπάμα προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: