• Σήμερα είναι: Παρασκευή, Φεβρουάριος 22, 2019

Στη Λισαβόνα ο Τσίπρας για τη σύνοδο των χωρών του Νότου

Domino News
Domino News
Ιανουάριος27/ 2017

Τέσσερις μήνες μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, οι ηγέτες των επτά χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συναντηθούν το Σάββατο στη Λισαβόνα για να συντονιστούν μεταξύ τους πριν από τις επόμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Παρόλο που η πρώτη συνάντησή τους στην Αθήνα είχε προκαλέσει την ενόχληση των υποστηρικτών της δημοσιονομικής ορθοδοξίας της γερμανικής δεξιάς, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα υπογραμμίζουν ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν ρωγμές στην Ευρώπη συγκροτώντας ένα μέτωπο των χωρών του νότου.

«Δεν είναι ένα χωριστό κλαμπ, αλλά μια συμβολή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει να καθορίσει τις προτεραιότητες για την ανανέωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ενόψει του Brexit», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πορτογαλική κυβερνητική πηγή.

Ο στόχος: «να συντονιστούν οι θέσεις» ενόψει των συνόδων κορυφής της ΕΕ που προβλέπονται για τις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα, όπου θα εξετασθεί το μέλλον της ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο και για τις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

Στο μενού αυτής της «συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ» θα περιληφθούν η ασφάλεια και η άμυνα, η μεταναστευτική κρίση και ο έλεγχος των συνόρων, καθώς και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που κρίνεται ατελής.

Για την Αθήνα, η σύνοδος κορυφής της Λισαβόνας «θα συμβάλλει στον ευρωπαϊκό διάλογο», ανεξάρτητα από «τις ιδεολογίες ή τους πολιτικούς προσανατολισμούς των χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτή», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: reporter.gr