• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Μάιος 22, 2019

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεξιός» από συμφέρον

Domino News
Domino News
Οκτώβριος23/ 2017

Πώς ο άνθρωπος που καθύβριζε τη Ν.Δ. και τις ηγεσίες της κατάφερε, με την κατάλληλη «προσαρμογή» στις απόψεις του, να αναρριχηθεί στην ιεραρχία. Η σχέση με τον δωδεκαθεϊσμό και οι Εβραίοι «φίλοι του»

Εχει κατηγορηθεί ως δωδεκαθεϊστής, αντισημίτης και ακραία νεοφιλελεύθερος στην οικονομία. Αυτοαποκαλείται «100% μνημονιακός» και δικαιολογεί την Ανγκελα Μέρκελ, διότι «έχει να απολογηθεί στους Γερμανούς φορολογουμένους, γιατί (μας) έδωσε όλα αυτά τα χρήματα (δάνειο)». Η κοινωνική πολιτική δεν είναι η πιο… αγαπημένη του, ενώ συνήθης τακτική του είναι να «γλυκοκοιτάζει» αυτούς στους οποίους παλαιότερα επετίθετο με απίστευτους χαρακτηρισμούς.

Κι όμως, ο Αδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι είναι ακραιφνής δεξιός, και μάλιστα «τρέφω πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό στον Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Η θλιβερή αλήθεια για τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. είναι ότι οι απόψεις και οι πράξεις του βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ιδεολογικές αρχές και την ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ.

Χωρίς να έχει καμία ουσιαστική σχέση με τις θέσεις της «γαλάζιας» παράταξης, εμφανίζεται με ακραία, πολωτική ρητορική (π.χ. περί φυλακίσεων κομμουνιστών), μόνο και μόνο για να προκαλέσει τη δημοσιότητα. Καπηλεύεται πρόσωπα και καταστάσεις, και με το γνωστό, υποκριτικό ύφος του καταφέρνει τελικά να απωθήσει την ευρεία πλειοψηφία των πραγματικών πολιτών δεξιάς ιδεολογικής προέλευσης.

Και όταν αποκαλύπτεται η πραγματικότητα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. απαντά με θράσος ότι ο ίδιος κρατάει τους δεξιούς στο κόμμα.

«Δεν συνεργάζομαι με τα άκρα» είχε διαμηνύσει ο Κώστας Καραμανλής τον Σεπτέμβριο του 2008, εννοώντας τον ΛΑΟΣ και προφανώς το «πρώτο βιολί» του, Αδωνι Γεωργιάδη, με τον ίδιο πάντως να βρίσκει την ευκαιρία να κάνει τη μετεγγραφή στη Ν.Δ. αργότερα, επί ηγεσίας Αντώνη Σαμαρά.

Η πολιτική πορεία του, πάντως, είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια από τη ΔΑΠ (φοιτητική νεολαία της Ν.Δ.), στη συνέχεια μεταπήδησε στην Πολιτική Ανοιξη, ακολούθως στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη και από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τώρα στη Ν.Δ.

Πάντως, μέχρι λίγο προτού κάνει το τελευταίο βήμα στην πολιτική καριέρα του, ο υπερφιλόδοξος Αδωνις Γεωργιάδης δεν είχε πρόβλημα να επιτεθεί στον Κώστα Καραμανλή, στον Αντώνη Σαμαρά, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Ν.Δ. συνολικά. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα μπορώ να έχω οποιαδήποτε ιδεολογική συγγένεια με αυτό το γελοίο τσίρκο, τη Ν.Δ.» είχε πει σε μια από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Αλλη στιγμή είχε χαρακτηρίσει τον Αντώνη Σαμαρά τον «αχρηστότερο υπουργό Εξωτερικών από καταβολής ελληνικού κράτους» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «βαθύπλουτο γόνο του πολιτικού μας συστήματος» και «λαϊκιστή», που «ανήκει στην κατηγορία αυτών που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους».

Κατηγορίες

Αναφορικά με τα περί σχέσης του με τον δωδεκαθεϊσμό, ο ίδιος τα αρνείται, αν και τόσο ο Στέλιος Παπαθεμελής όσο και ο Γρηγόρης Ψαριανός τον είχαν καταγγείλει περί του αντιθέτου. «Με τον Αδωνι Γεωργιάδη είμαστε αρχαιολάτρες και δωδεκαθεϊστές – εγώ είμαι φίλος των δωδεκαθεϊστών. Τώρα, πώς συνεργάστηκαν δωδεκαθεϊστές με χριστιανούς στη Ν.Δ., μυστήριο» είχε πει ο μετέπειτα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜ.ΑΡ. και του Ποταμιού στην τηλεοπτική εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί «μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν και προβάλλουν τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό. Δηλαδή, δεν απορρίπτω την αρχαία Ελλάδα ως δωδεκαθεϊστική, ούτε τη χαρίζω στους λεγόμενους “δωδεκαθεϊστές”, αλλά, από την άλλη, ήμουν, είμαι και θα είμαι χριστιανός ορθόδοξος».

Ακόμα μία κατηγορία που του αποδίδεται είναι ότι διαφήμιζε κατ’ επανάληψη φιλοναζιστικά βιβλία, τα οποία, ανάμεσα στα άλλα, αποκαλούν τους Εβραίους «υπανθρώπους» και τον στρατό του Χίτλερ «ιππότες της σύγχρονης εποχής».

Πλέον, εμφανίζεται μετανιωμένος, λέγοντας ότι «αν κάποιοι με χαρακτήρισαν αντισημίτη από αυτό, τους ζητάω συγγνώμη, γιατί αντισημίτης δεν υπήρξα ποτέ, αφού οι καλύτεροι φίλοι μου στο πανεπιστήμιο ήταν από την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας».

Ο «δίκαιος φόρος» ΕΝΦΙΑ, το χαράτσι των 25 ευρώ και η «δόξα» του Τόμσεν

Τα πιο τρανταχτά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν είναι πραγματικός δεξιός προέρχονται, πάντως, από τις ακραίες θέσεις του για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις.

Εχοντας χάσει κάθε στίγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, βασικού χαρακτηριστικού του καραμανλισμού, πρακτικά κινείται απέναντι στο κοινωνικό κράτος. Ενδεικτικά, λόγου χάρη, ο χαρακτηρισμός του ΕΝΦΙΑ «δίκαιος φόρος», καθώς και η επικρότηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τη θέση του να επιβληθεί χαράτσι στους φοιτητές!

Αξέχαστη είναι, εξάλλου, η προσπάθειά του -από την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας- για επιβολή του χαρατσιού των 25 ευρώ για όσους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, το οποίο χαρακτήριζε «δίκαιο μέτρο» και τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ηταν την ίδια περίοδο που μιλούσε για απολύσεις γιατρών. «Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, σας παρακαλώ, αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η τρόικα – δεν θέλω να μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν για τα αυτονόητα. Οι αποφάσεις είναι δικές μου» είχε πει προκλητικά και, φυσικά, δεν ήταν η μοναδική φορά που έδωσε τα … διαπιστευτήριά του στους δανειστές.

Αξιομνημόνευτοι, εξάλλου, είναι και οι «ύμνοι» του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε ανύποπτη στιγμή, τον είχε εκθειάσει επειδή «δίδαξε στη ΔΗΜ.ΑΡ. πολιτική», ενώ τον Ιούνιο του 2015 έγραψε στο twitter για την ομιλία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. «Οφείλω να πω δημοσίως ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν σήμερα επικός! Θαυμάσιος! Η τελευταία του ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ομιλία ήταν και η καλύτερή του» είχε σημειώσει, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα μεταξύ των βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ.

Πηγή: dimokratianews.gr