• Σήμερα είναι: Τρίτη, Απρίλιος 23, 2019

Τσίπρας στον ΠτΔ: Καθοριστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση

Domino News
Domino News
Ιούνιος16/ 2017

«Καθοριστικό βήμα που στέλνει σαφές σήμα προς τις αγορές», χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι συμφωνεί με τον πρωθυπουργό πως «η απόφαση είναι αφετηρία της θετικής μεγάλης προσπάθειας για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση».

Η συμφωνία περιλαμβάνει, την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και γυρω στο 2% απο το 2023, καθορισμενο πλαίσιο για το χρέος, με μηχανισμό σύνδεσής με την πορεία της ανάπτυξης, αλλά και Αναπτυξιακή Τράπεζα για την τόνωση των επενδύσεων. Προβλέπεται επισης επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ, επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων έως 15 χρόνια. Για το θέμα του χρέους, τα μέτρα αναδιάρθρωσης θα αποφασιστούν πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά θα εφαρμοστούν με την ολοκλήρωσή του το 2018.

Δεν χρειάζεται χαλάρωση αλλά ένταση των προσπαθειών για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup υπάρχει «σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των μνημονίων με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Τώρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και όχι να χαλαρώσουμε, ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που, όμως, θα μεταφραστεί και στο επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, σε μια προοπτική δίκαιης ανάπτυξης και επούλωσης των μεγάλων πληγών της κρίσης».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, έκανε λόγο για αφετηρία της τελικής μεγάλης προσπάθειας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση που έχει ταλανίσει τον λαό, ο οποίος έχει κάνει τόσες άδικες θυσίες.

«Με αφορμή την Ελλάδα και την ελληνική κρίση αποδείχθηκε πως η αρχή της αλληλεγγύης λειτουργεί. Χρειαζομαστε μια ισχυρή Ευρώπη και πλέον μπορούμε να φτιάξουμε την Ευρώπη που θέλουμε», σημείωσε ο ΠτΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ