• Σήμερα είναι: Τρίτη, Απρίλιος 23, 2019

Αποχωρεί το VMRO από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Domino News
Domino News
Οκτώβριος17/ 2018

Το VMRO εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι βουλευτές εγκαταλείπουν τη συζήτηση και καταψηφίζουν τις συνταγματικές αλλαγές, βάζοντας ουσιαστικά «φρένο» στην προσπάθεια του Ζάεφ και σηματοδοτώντας ουσιαστικά πρόωρες εκλογές

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, καθώς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποχωρεί από τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο, οδηγώντας εκτός απροόπτου σε ναυάγιο την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι στιγμής, ο σκοπιανός πρωθυπουργός δεν έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία, αφού η αντιπολίτευση παραμένει σταθερή στις θέσεις της.

Την ίδια ώρα, ενώ συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η κοινοβουλευτική συζήτηση, το VMRO εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι βουλευτές εγκαταλείπουν τη συζήτηση και καταψηφίζουν τις συνταγματικές αλλαγές, βάζοντας ουσιαστικά «φρένο» στην προσπάθεια του Ζάεφ και σηματοδοτώντας ουσιαστικά πρόωρες εκλογές.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις και τη Συνθήκη των Πρεσπών, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβέρνησης για συνταγματικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη, αρκετοί βουλευτές του VMRO-DPMNE απέσυραν τα αιτήματά τους και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Βουλής. Καθοριστικής σημασίας για τη στάση αυτή ήταν το γεγονός πως δεν επετράπη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο, επειδή δεν είναι μέλος του.

Απαντώντας νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και προετοιμάζει όλες τις τροποποιήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Η καλύτερη επιλογή θα ήταν αυτό να γίνει από κοινού με την αντιπολίτευση, προκειμένου να υπάρχει εθνική συναίνεση στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή η πρώτη ψηφοφορία (;)

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ), η κυβέρνηση Ζάεφ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει την πρώτη ψηφοφορία την Παρασκευή.

Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).

Από αυτή την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πηγή: in.gr