• Σήμερα είναι: Τρίτη, Ιούνιος 25, 2019

Βrexit: Γκρίνια στην Ε.Ε. για την παράταση

Domino News
Domino News
Μάρτιος22/ 2019

Διάσταση απόψεων επικρατούσε μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ως προς την ημερομηνία καθυστέρησης του Brexit, με τους ηγέτες να εξετάζουν διάφορες επιλογές, την παράταση της προθεσμίας έως τις 7 Μαϊου, έως τα τέλη του έτους ή ακόμη και μια ανοικτή ημερομηνία, ανέφεραν στο Reuters διπλωματικές πηγές.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης άρχισαν συζητήσεις για την παράταση της προθεσμίας του Brexit –που εκπνέει στις 29 Μαρτίου- αφότου η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ζήτησε την αναβολή της ημερομηνίας εξόδου έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της συνόδου κορυφής επιθυμεί την καθυστέρηση του Brexit έως τις 22 Μαϊου, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας. Όμως η Γαλλία αντέδρασε, με το Παρίσι να διαμηνύει ότι η τελευταία προσφορά είναι έως τις 7 Μαϊου, είτε η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη συμφωνία είτε όχι.

Ορισμένοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου πρότειναν να μείνει η ημερομηνία ανοικτή ή να ταχθούν υπέρ μιας μακράς παράτασης, ενδεχομένως έως και τα τέλη του έτους, ανέφεραν στο Reuters οι πηγές, προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την υιοθέτηση μιας ενιαίας θέσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διατύπωσε -σύμφωνα με πληροφορίες- την πρόταση να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε πως αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς Συμφωνία είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Όπως είπε, δεν έχει νόημα να κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απειλές» που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, δηλαδή παράταση με την προϋπόθεση ότι θα περάσει η Συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Διότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε.

Ο κ Τσίπρας είχε συνομιλία με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Πηγή:naftemporiki.gr