• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Φεβρουάριος 18, 2019

Ένταση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – Αποχώρησε η ΝΔ

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος12/ 2018

Επικοινωνιακό σόου Κουμουτσάκου…

Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία είχε ως βασικό θέμα συζήτησης τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαΐδης, ζήτησαν, ενώ γνώριζαν από τα μέσα Αυγούστου τα όσα επρόκειτο να συζητηθούν, τη διεύρυνση της ατζέντας και στη συνέχεια αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η επιστολή που είχε αποσταλεί πριν περίπου έναν μήνα σε όλα τα κόμματα, πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής, καλούσε τους αρμόδιους εκπροσώπους να προσέλθουν, ενημέρωνε για τη σχετική ατζέντα και καλούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, για σχετικές προτάσεις. Παρ’ όλα αυτά οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Σαββαΐδης επέλεξαν ν’ αποχωρήσουν προς έκπληξη των υπόλοιπων εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι φυσικά παρέμειναν.

Φεύγοντας ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Δεν νομιμοποιούμε με τη σημερινή διαδικασια την απουσία ενημέρωσης όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιπρόσθετα, ο Κοτζιάς αρνήθηκε διεύρυνση της ατζέντας των προς ενημέρωση θεμάτων γι αυτο και η ΝΔ αποχωρεί».

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά με την παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κωνσταντίνου Δουζίνα, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα το «παρών» έδωσαν Μαρία Τριανταφύλλου και Πάνος Τριγάζης (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέας Λοβερδος και Σιλβάνα Ράπτη (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Κακλίκης (Ποτάμι), Κωνσταντίνος Κατσίκης και Ελευθέριος Καραγιάννης (ΑΝΕΛ) και Ελένη Μαρτσούκου (Ένωση Κεντρώων).

Τι δήλωσε ο Κουμουτσάκος μετά την αποχώρησή του

«Μετά την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών να διευρύνει τη συζήτηση για κρίσιμα εθνικά θέματα σε έναν θεσμό, τον οποίο εμείς σεβόμαστε απολύτως, η ΝΔ αποφασισε από την παρούσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) να αποχωρήσει», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «το σημερινό ΕΣΕΠ συγκαλείται μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του» κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας», κάνοντας αναφορά στα σχετικά αιτήματα -για ενημέρωση και συζήτηση- της ΝΔ και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκκίνηση του σημερινού ΕΣΕΠ, όπως εξήγησε ο κ. Κουμπουτσάκος «η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.».

«Αυτή τη διεύρυνση της συζήτησης αρνήθηκε ο κ. υπουργός των Εξωτερικών» τόνισε ο τομεάρχης της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΕΠ πρέπει να προστατευθεί ως θεσμός, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί -και αυτή είναι η άποψη της ΝΔ- ως ένα είδος ξεπλύματος του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα».

«Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε τη σημερινή συνεδρίαση ως νομιμοποίηση της απουσίας κάθε συζήτησης, κάθε ενημέρωσης για κρίσιμα εθνικά ζητηματα» υπογράμμισε, εξηγώντας τον λόγο της αποχώρησής του.

Σχετικά με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο κ. Κουμουτσάκος αποσαφήνισε ότι το έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό η ΝΔ, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και κοινοποίησε στη Βουλή τη βούληση της ΝΔ να συσταθεί ένα τέτοιο όργανο, ενώ έγινε επίσης και προγραμματική θέση στο συνέδριο του κόμματος που ακολούθησε.

Η απάντηση από το ΥΠΕΞ

Η αποχώρηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής (ΕΣΕΠ), με θέμα τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν έμεινε ασχολίαστη.

Από το ΥΠΕΞ αναφέρουν: Στις 16 Αυγούστου 2018, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αποστέλλει πρόσκληση στα κόμματα (με εξαίρεση τη χρυσή Αυγή) να μετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής (ΕΣΕΠ), στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, με θέμα τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Πρόκειται για έναν νέο θεσμό που προωθείται, όπως αυτός που υπάρχει και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, κ.ο.κ.). Ζήτημα που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την εθνιθκή ασφάλεια της χώρας και την αντιμετώπιση κρίσεων. Στην επιστολή του, ο Ν.Κοτζιάς ζητάει από τα κόμματα, εάν επιθυμούν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

-Στις 17 Αυγούστου, η Νέα Δημοκρατία παραλαμβάνει την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, ο ίδιος ο τομεάρχης Εξωτερικών της, Γ.Κουμουτσάκος, υπογράφει την παραλαβή της. Ωστόσο, ο ίδιος ούτε όταν παρέλαβε την πρόσκληση, ούτε στη συνέχεια όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, διατύπωσε κάποια ένσταση ως προς τη θεματολογία της συγκαλούμενης συνεδρίασης του ΕΣΕΠ.

Παρά ταύτα, ο ίδιος αποχώρησε προφασιζόμενος ότι έχει ζητήσει διεύρυνση της ατζέντας της συνεδρίασης (ουσιαστικά με όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας – Βαλκάνια, Κόσσοβο, ελληνοαλβανικά, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κ.λ.π.), και ότι ο υπουργός του το αρνήθηκε.

Να σημειωθεί ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα , σε αντίθεση με τη ΝΔ, παρέμειναν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, συζητώντας το ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα του ΣΕΑ.

Πηγές: altsantiri.gr / militaire.gr