• Σήμερα είναι: Τρίτη, Νοέμβριος 20, 2018

Επανεκκίνηση στις μηχανές της ΕΒΖ

Domino News
Domino News
Νοέμβριος17/ 2017

«Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να κρατηθεί ζωντανή η Βιομηχανία Ζάχαρης […] που αφορά ολόκληρη την περιοχή, αλλά εγώ θα έλεγα και ολόκληρη τη χώρα, διότι δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αφορά και τους παραγωγούς».

Η ευθεία παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια του 6ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για το μέλλον της ΕΒΖ ήταν μια από τις σημαντικότερες –αν όχι η σημαντικότερη– που έγιναν στο συνέδριο και σίγουρα η πλέον αποφασιστική που έχει γίνει εδώ και ενάμιση χρόνο σχετικά με την πολύπαθη βιομηχανία.

Πολύπαθη μεν, αλλά σε πείσμα πολλών βιώσιμη, διότι, όπως συνοψίζει με αποκλειστική δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, «παραλάβαμε την ΕΒΖ, τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας, χρεοκοπημένη και με οικονομικά σκάνδαλα (50 και πλέον εκατομμύρια) που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των διοικήσεων που διόριζαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Με συστηματικές προσπάθειες προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξυγίανση και την ενίσχυσή της προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά της και να αποκτήσει ξανά δυναμική θέση στον βιομηχανικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων». 

Η ομοβροντία δηλώσεων μόνο τυχαία και αποσπασματική δεν είναι, αφού έρχεται σε συνέχεια συναντήσεων που είχε στην Ορεστιάδα ο κ. Χαρίτσης.

Καθίσταται σαφές ότι έπειτα από μια σειρά κυβερνητικών «παραλυτικών αμφιθυμιών», το «πρόβλημα ΕΒΖ» έχει περάσει κατευθείαν και αποκλειστικά στα χέρια του κ. Χαρίτση, που επωμίζεται το έργο να φέρει σε πέρας τη σωτηρία της βιομηχανίας, η οποία, όπως περιέγραψε και ο κ. Τσίπρας, «λόγω της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας, της Αγροτικής Τράπεζας, βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τον ρόλο του μετόχου έχει αναλάβει η εκκαθαρίστρια εταιρεία».

Κοντά σε αυτό υπάρχει και το γιγάντιο χρέος των 160 εκατομμυρίων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τακτικοί αναγνώστες της «Εφ.Συν.» γνωρίζουν πολύ καλά από τα δημοσιεύματά μας τον κύκλο των αφόρητων πιέσεων που είχαν ασκηθεί προκειμένου να πωληθούν να χρυσοφόρα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία, ενέργεια η οποία, εκτός από το πενιχρό τίμημα, όχι μόνο δεν διασφάλιζε τη σωτηρία αλλά αντιθέτως προεξοφλούσε το οριστικό κλείσιμο της ΕΒΖ στη χώρα μας.

Η άμεση αναφορά του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει πολιτικά ένα τοπίο που έδειχνε ζοφερό –κακά τα ψέματα– και επιβεβαιώνει μια σειρά από πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας:

1) Η υπόθεση της πώλησης των δύο εργοστασίων στη Σερβία μπήκε ευτυχώς στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας». Ολοι πια βλέπουν ότι οι θυγατρικές θα έχουν κέρδη και φέτος, παρά την προσπάθεια κάποιων να τις απαξιώσουν με στοιχεία που υπήρχαν μόνο στις… επιθυμίες τους.

2) Το σχέδιο διάσωσης που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στη διοίκηση της ΕΒΖ και την Τράπεζα Πειραιώς στο μεγαλύτερο μέρος του ακυρώνεται από τις εξελίξεις.

3) Ολα τα προβλήματα θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, κι αυτό φυσικά απαιτεί πολύ κόπο όσο και αποφάσεις που για κάποιους μπορεί να είναι επώδυνες.

4) Είναι προφανές ακόμη και για τους αδαείς ότι ισχύει αυτό που λεγόταν καιρό τώρα και αρκετά «σαΐνια της αγοράς» το ελεεινολογούσαν, πως δηλαδή αν υπάρχει κάποιο σχέδιο σωτηρίας, αυτό δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο παρά την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το σύνολο της εταιρείας (τα εργοστάσια σε Πλατύ, Ορεστιάδα και τα δύο σερβικά), διασώζοντας τις θέσεις εργασίας, παρέχοντας σταθερό εισόδημα σε χιλιάδες αγρότες και εξασφαλίζοντας επάρκεια σε διατροφικό είδος πρώτης ανάγκης για την χώρα.

Ενδιαφέρον επενδυτών

Κι ενώ μέχρι στιγμής ήταν γνωστή η πρόθεση ενός μόνον επενδυτή, πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον τρεις όμιλοι επενδυτών, ένας μάλιστα εξ αυτών έχει καταθέσει πολύ σοβαρή προσφορά, η οποία εξετάζεται ήδη εξίσου σοβαρά.

Αυτή η ελπιδοφόρα «αναταραχή» φαίνεται πάντως ότι έχει γίνει αντιληπτή από τους εργαζόμενους της εταιρείας, ο πρόεδρος των οποίων, Χριστόφορος Βαρκάκης, δηλώνει στην εφημερίδα μας πως «βλέπουμε φως στο τούνελ για την επανεκκίνηση της Βιομηχανίας».

Δηλαδή, «οι δηλώσεις πρωθυπουργού και αρμόδιου υπουργού, η διατήρηση της τιμολογιακής πολιτικής για τους καλλιεργητές και για τον επόμενο χρόνο, που προκάλεσε ήδη μεγάλο ενδιαφέρον στους παραγωγούς, δείχνουν πως τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα».

Μένει να αποδειχθεί αν όλα όσα αναφέρθηκαν θα εξελιχθούν πράγματι σε θετική κατεύθυνση για την ΕΒΖ, έτσι που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε τις δυσοίωνες «αναταράξεις» του πολύ πρόσφατου παρελθόντος.

Πηγή: efsyn.gr