• Σήμερα είναι: Παρασκευή, Ιούλιος 19, 2019

Επιστήμονες κατάφεραν να «γυρίσουν πίσω» τον χρόνο

Domino News
Domino News
Μάρτιος14/ 2019

Ένας κβαντικός υπολογιστής ήταν αρκετός για να καταφέρει μία ομάδα ερευνητών να «γυρίσει» πίσω τον χρόνο, αναστρέφοντας τη ροή του.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent», οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτρόνια και τον παράξενο κόσμο της κβαντικής μηχανικής, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω τον χρόνο πίσω.

Πραγματοποιώντας ένα περίπλοκο πείραμα, έβαλαν μπάλες μπιλιάρδου να κάνουν «rewind» μετά το σπάσιμο στην τσόχα. Όποιος παρακολουθούσε το πείραμα στον υπολογιστή, έβλεπε το περιστατικό να εξελίσσεται αντίθετα από τη ροή του χρόνου.

Οι Ρώσοι ερευνητές, που ήταν επικεφαλής του πειράματος, με τη βοήθεια Ελβετών και Αμερικανών συναδέλφων τους, αναμένουν να βελτιωθεί με τον χρόνο η τεχνική και να γίνει περισσότερο αξιόπιστη και ακριβέστερη.

Ο επιστήμονας Gordey Lesovik, επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, που ηγείτο της έρευνας, δήλωσε: «Έχουμε τεχνητά δημιουργήσει μια κατάσταση που εξελίσσεται σε ροή αντίθετη από αυτή του θερμοδυναμικού βέλους του χρόνου». «Ο αλγόριθμός μας μπορεί να αναβαθμιστεί και να χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές προγραμμάτων για κβαντικούς υπολογιστές και να μειώσει τα σφάλματα» πρόσθεσε ο ίδιος.