• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Ιούνιος 21, 2018

EuroWorking Group: Δυνατή η συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουάριου

Domino News
Domino News
Φεβρουάριος10/ 2017

Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το  EuroWorking Group, παρ’ όλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

 Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Στις Βρυξέλλες επειγόντως ο Τσακαλώτος

Μετά τις εξελίξεις αυτές που ανοίγουν διάπλατα παράθυρο συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες μεταβαίνει στις Βρυξέλλες , προκειμένου να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, με στόχο την άρση του των τελευταίων εμποδίων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, πέραν του κ. Τσακαλώτου, θα βρεθούν κατά τις ίδιες πληροφορίες:

ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ

ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί

ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ

το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ

ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν.

Επιβεβαιώνει το πρακτορείο Bloomberg

Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων τις οποίες επικαλείται, σημειώνει ότι οι θεσμοί αναμένεται να παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση πρόταση πλαισίου δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο δημοσίευμά του, το Bloomberg αναφέρει ότι η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά ακόμη και την Παρασκευή, καθώς αναζητείται πρόοδος μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

Σύμφωνα με μία από τις δύο πηγές, η πρόταση θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί βάσει του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Κατά τις πηγές του Bloomberg, ανάλογα με την ανταπόκριση της Αθήνας στην πρόταση, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Πηγή: tribune.gr