• Σήμερα είναι: Τρίτη, Ιούνιος 25, 2019

Καταδικάστηκε ξανά για το ζιζανιοκτόνο Roundup η Bayer

Domino News
Domino News
Μάρτιος22/ 2019

Νέα δικαστική ήττα υπέστη η εταιρία Bayer AG, καθώς αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup με βάση τη γλυφοσάτη, υπήρξε «βασικός παράγοντας» για την εμφάνιση καρκίνου σε έναν 70χρονο άνδρα από την Καλιφόρνια.

Οι ένορκοι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, έπειτα από συσκέψεις πέντε ημερών, έκριναν ομόφωνα ότι το Roundup, ένα από τα πλέον διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα, ευθύνεται για το λέμφωμα non-Hodgkin από το οποίο ασθένησε ο Εντουιν Χάρντεμαν.

Οι ένορκοι καλούνται τώρα να αποφασίσουν εάν και κατά πόσο ευθύνεται η εταιρία, και να επιδικάσουν την πιθανή αποζημίωση που δικαιούται ο άνδρας που νόσησε με καρκίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη απόφαση που εκδίδεται από αμερικανικό δικαστήριο μέσα σε οκτώ μήνες. Στην πρώτη, το δικαστήριο είχε επιδικάσει στους ενάγοντες το ποσό των 289.000.000 δολαρίων. Τώρα, οι δικηγόροι του Χάρντεμαν θα επιχειρήσουν να αποδείξουν πως η Bayer προσπάθησε να επηρεάσει τις ρυθμιστικές Αρχές και το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της.

Σε περίπτωση που το επιτύχουν, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για τον κολοσσό της φαρμακοβιομηχανίας. Η εταιρία, πάντως, υπερασπίζεται μέχρι τέλους το προϊόν της Μonsanto, την οποία εξαγόρασε προ μηνών, επιμένοντας πως η γλυφοσάτη δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Ωστόσο, «βλέπει» ήδη τη μετοχή της να κατρακυλά στο χρηματιστήριο.