• Σήμερα είναι: Παρασκευή, Ιούλιος 19, 2019

Κατατέθηκε και επίσημα το αίτημα ακύρωσης περικοπών στις συντάξεις

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος12/ 2018

Τον Νοέμβριο οι αποφάσεις

Και επίσημα πλέον η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους θεσμούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης το αίτημα για την ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι θέλει να ακυρώσει το μέτρο των συντάξεων και ως «δημοσιονομικό αντάλλαγμα» να εφαρμόσει μόνο εν μέρει τα αντίμετρα χρησιμοποιώντας και τον δημοσιονομικό χώρο του επόμενου έτους.

Το ακριβές ύψους του υπερπλεονάσματος του 2019 δεν είναι κάτι στο οποίο έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους δανειστές κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ποια μέτρα μπορούν να ενεργοποιηθούν και ποια όχι.

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή που έχει πλήρη γνώση των όσων συζητήθηκαν, οι θεσμοί δεν θέτουν θέμα «διαρθρωτικής μεταρρύθμισης» για το θέμα των συντάξεων κάτι που σημαίνει ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στη δημοσιονομική διάσταση του θέματος.

Οι αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο. Για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του ελληνικού αιτήματος, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τον δημοσιονομικό χώρο, όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου («παρουσιάσαμε πίνακες, ανέφερε, με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς τη μείωση των συντάξεων») δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…», είπε εμφατικά.

Πηγή: neaselida.gr