• Σήμερα είναι: Τρίτη, Αύγουστος 21, 2018

Κλείδωσε η συνάντηση Τσίπρα με Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος25/ 2017

Στο δεύτερο δεκαήµερο του Οκτωβρίου, εκτός πολύ µεγάλου απροόπτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου και θα συναντηθεί µε τον Ντόναλντ Τραµπ, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός αναλαµβάνει το επόµενο διάστηµα σηµαντικές πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

Η επίσηµη επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του µε τον Ντ. Τραµπ θα ανακοινωθεί επισήµως από τον Λευκό Οίκο εφόσον οριστικοποιηθεί και τυπικά η ηµεροµηνία. Όπως, ωστόσο, είναι σε θέση να γνωρίζει η Realnews, η επίσκεψη όχι απλώς θα πραγµατοποιηθεί εντός του έτους, αλλά και η ηµεροµηνία που θα επιλεγεί θα είναι -σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές- εντός του δευτέρου δεκαηµέρου του επόµενου µήνα.

Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού µε τον νέο Πρόεδρο των Ηνωµένων Πολιτειών, πέραν της πολιτικής στήριξης που δίνει εξ’αντικειµένου στον Αλ. Τσίπρα, αναµένεται να δώσει µεγάλη ώθηση στις ελληνοαµερικανικές σχέσεις. Το στοίχηµα για την Αθήνα είναι να επιτύχει στήριξη σε ανοιχτά θέµατα στην περιοχή, όπως στο Κυπριακό και στο προσφυγικό, να πιέσει η Ουάσιγκτον την Άγκυρα για αποκλιµάκωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά και να µειώσει την πίεση για λύση του Σκοπιανού χωρίς η FYROM να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές της διαθέσεις. Έστω και αν χρειαστεί να συµµετάσχει περισσότερο στους στρατιωτικούς σχεδιασµούς των Ηνωµένων Πολιτειών στην περιοχή, µε περισσότερες διευκολύνσεις ή και µεγαλύτερη σε διάρκεια παραχώρηση της βάσης της Σούδας.

Επιπλέον, η Αθήνα επιδιώκει την παρέµβαση της αµερικανικής κυβέρνησης προκειµένου να µην προσθέσει το ∆ΝΤ και άλλα προαπαιτούµενα για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και για επενδύσεις στην Ελλάδα. Επί όλων αυτών συζήτησαν, άλλωστε, σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον τις προηγούµενες ηµέρες οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, µε το κλίµα να είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έως το τέλος του έτους αναλαµβάνει σειρά πρωτοβουλιών για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, για την κοινωνική Ευρώπη, αλλά και για τις επενδύσεις στη χώρα, µεταξύ άλλων και από τον αραβικό κόσµο.

Συγκεκριµένα: Στις 28 και 29 Σεπτεµβρίου, λίγες ηµέρες µετά τις γερµανικές εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στο Ταλίν της Εσθονίας, της χώρας που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία το τρέχον εξάµηνο, για το Συµβούλιο Κορυφής µε αντικείµενο την ψηφιακή πολιτική. Την πρώτη ηµέρα της συνεδρίασης οι «27» θα συζητήσουν για το µέλλον της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν η νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και η έξοδος της Ευρώπης («άρα και της Ελλάδας», τονίζει η Αθήνα) από την κρίση, αλλά και τα ευρωτουρκικά. Στο περιθώριο της Συνόδου, µάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση του Αλ. Τσίπρα µε την Αγκελα Μέρκελ, αλλά και µε άλλους ηγέτες, ενώ τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στα θέµατα ψηφιακής πολιτικής ο αρµόδιος υπουργός Ν. Παππάς.

Στις 3 Οκτωβρίου θα πραγµατοποιηθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας τετραµερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουµανίας και Σερβίας, µε τη χώρα µας να επιδιώκει να κατακτήσει εκ νέου τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια. Οπως αποκαλύπτει, µάλιστα, η «R», κατόπιν παρασκηνιακών πρωτοβουλιών Αθήνας και Σόφιας, το πρώτο εξάµηνο του νέου έτους θα πραγµατοποιηθεί στη Βουλγαρία (που θα αναλάβει από 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ε.Ε.) Σύνοδος Κορυφής µεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Η Αθήνα, άλλωστε, θα συνεχίσει να συνδέει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της FYROM, µε εγκατάλειψη των απειλών τους κατά της χώρας µας.

Στις 9 και 10 Οκτωβρίου θα πραγµατοποιηθεί στη Λευκωσία η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Νότου της Ε.Ε. Ευχάριστη είδηση για την Αθήνα είναι ότι θα συµµετάσχει τελικά σε αυτή και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που έως τώρα, εν αντιθέσει µε τον προκάτοχό του Φρανσουά Ολάντ, υπήρξε προβληµατισµένος για το εάν το Παρίσι θα συµµετείχε σε διεργασίες των χωρών του Νότου ή εάν θα επέλεγε αποκλειστικά τον ρόλο του εταίρου του Βερολίνου.

Στις 9 Νοεµβρίου θα διεξαχθεί εκ νέου στην Αθήνα η ευρωαραβική ∆ιάσκεψη Κορυφής, που διοργανώνεται από ιδιωτικές αραβικές επιχειρήσεις, µε την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να επιδιώκουν την προσέλκυση αραβικών κεφαλαίων.

Στις 17 Νοεµβρίου θα πραγµατοποιηθεί στο Γκέτεµποργκ της Σουηδίας η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιµετώπιση της ανεργίας και το κοινωνικό κράτος, µε τον Αλ. Τσίπρα να ετοιµάζεται για σηµαντική παρέµβαση.

Στις 24 Νοεµβρίου θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής Ατλαντικής Εταιρικής Σχέσης, µε τον Αλ. Τσίπρα να δίνει το «παρών».

Το δίµηνο Νοεµβρίου-∆εκεµβρίου θα πραγµατοποιηθούν στη Λευκωσία δυο τουλάχιστον συναντήσεις κορυφής, Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας αφενός και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αφετέρου, ενώ «ψήνεται» και τριµερής Λευκω- σίας και Αθήνας µε Λίβανο.

Στις 14-15 ∆εκεµβρίου θα πραγµατοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες µε «βαριά ατζέντα», ενώ το 2018 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιµο για τη χώρα µας, καθώς θα κριθεί το εάν και πώς θα βγει από το µνημόνιο τον επόµενο Αύγουστο.

Πηγή:Real News