• Σήμερα είναι: Παρασκευή, Μάιος 25, 2018

Μαζική διαδήλωση Καταλανών στη Βαρκελώνη

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος12/ 2017

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι Καταλανοί που διαδήλωσαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Βαρκελώνη, διεκδικώντας την ανεξαρτησία της επαρχίας τους.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, που έχει απαγορευτεί από τις ισπανικές αρχές.

Κάποιοι σκαρφάλωναν ο ένας στους ώμους του άλλου για να σχηματίσουν ανθρώπινους πύργους, σε μια καταλανική παράδοση, ενώ κάποιοι άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Θα γίνουμε μια ελεύθερη χώρα!» ή «Γεμάτοι ελπίδα», φορώντας κίτρινα μπλουζάκια με τη λέξη: «Ναι».

Η δημοτική αστυνομία ανέφερε με ανάρτησή της στο twitter ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση, μία από τις μεγαλύτερες σε προσέλευση κόσμου τα τελευταία χρόνια.

Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι ελπίζουν ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί όπως είναι προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου. Την περασμένη Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει η ισπανική κυβέρνησή του Μαριάνο Ραχόι, ακύρωσε το δημοψήφισμα κρίνοντάς το αντισυνταγματικό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters