• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Μάιος 20, 2019

Ο Ιβανόφ αρνείται να υπογράψει νομοσχέδια γιατί φέρουν το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Domino News
Domino News
Μάρτιος12/ 2019

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, σφοδρός επικριτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, αρνήθηκε να προσυπογράψει 11 νομοσχέδια που έχουν υπερψηφιστεί από την Βουλή καθότι φέρουν το καινούργιο όνομα της χώρας.

Το πολιτικό γραφείο του κ. Ιβανόφ ενημέρωσε το κοινοβούλιο πως ο πρόεδρος έχει ορκιστεί να προστατεύει το Σύνταγμα και να «υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Μακεδονίας», όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Ιβανόφ, σύμμαχος του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, ήταν εξ’ αρχής αντίθετος στην συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αρνήθηκε να κυρώσει με την υπογραφή του.

Η στάση του κ. Ιβανόφ πάντως θυμίζει τακτική καθυστέρησης, καθώς το προεδρικό βέτο μπορεί να παρακαμφθεί εάν η Βουλή ψηφίσει εκ νέου τους επίμαχους νόμους. Σε αυτή την περίπτωση ο πολιτειακός άρχοντας είναι υποχρεωμένος να τους υπογράψει.

Η πενταετής θητεία του κ. Ιβανόφ εκπνέει στις 5 Μαΐου. Δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει επανεκλογή στον προεδρικό θώκο καθώς ήδη έχει υπηρετήσει δύο συναπτές θητείες.

Οι προεδρικές εκλογές θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και την μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται πως ο Στέβο Πενταρόβσκι θα είναι ο κοινός υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας (SDSM) και της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (DUI), ενώ τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα υποστηρίζουν τον Μπλερίμ Ρέκα.

Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως οι πολίτες είναι διχασμένοι όσον αφορά στη λύση του ονοματολογικού.