• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Μάιος 20, 2019

Ο Ζάεφ κατέθεσε τροπολογίες για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Domino News
Domino News
Οκτώβριος09/ 2018

25 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου οι πιθανότερες ημερομηνίες για τις εκλογές

Με πιθανότερες ημερομηνίες πρόωρων εκλογών στις 25 Νοεμβρίου ή στις 2 Δεκεμβρίου στα Σκόπια, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Ζόραν Ζάεφ, που χθες γιόρτασε τα γενέθλιά του σβήνοντας τούρτα και ευχόμενος να κερδίσει τις εκλογές!

Ο πρωθυπουργός της FYROM, για την ώρα, κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το αν βρήκε τους 8 προθύμους για να περάσει η αναθεώρηση αλλά ο χρόνος πλέον τον πιέζει, καθώς η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να του δίνει τον αριθμό που χρειάζεται για να μην οδηγηθεί σε εκλογές. Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη, καθώς έως το τέλος της πρέπει να ανακοινώσει τι έκανε με τις διαβουλεύσεις, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα του βγουν οι ημερομηνίες.

Ενα σενάριο που κυκλοφόρησε τα τελευταία 24ωρα από κύκλους οι οποίοι πρόσκεινται στον κ. Ζάεφ μιλά για εκλογές που θα σημαδευτούν από την αποχή του VMRO, ώστε να μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία και να περάσει με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία. Χθες, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, αποφασίστηκε να κατατεθούν οι τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες:

• θα προσθέτει το επίθετο «Βόρεια» σε όλο το Σύνταγμα,

• θα τροποποιεί το Σύνταγμα με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών,

• θα δίνει ισχυρότερες εγγυήσεις για τα απαραβίαστο των συνόρων και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Οι τροπολογίες της κυβέρνησης Ζάεφ θα υποβληθούν στη Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής, όπου η συζήτηση θα διαρκέσει 10 ημέρες.

Από τη μεριά τους, οι εθνικιστές του VMRO επιμένουν να ζητούν εκλογές σε 100 ημέρες με υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπό την εποπτεία του γενικού εισαγγελέα, χωρίς να διαψεύδουν για την ώρα το σενάριο αποχής που κυκλοφορεί στα Σκόπια. Χθες, πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανήλθε στις γνωστές πιέσεις, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός. Δεν υπάρχει σχέδιο Β’ για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα». Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές αποτελούν «ύστατη λύση, εάν όλα τα άλλα μέτρα αποτύχουν».

Πηγή: dimokratianews.g