• Σήμερα είναι: Παρασκευή, Φεβρουάριος 22, 2019

Παραλήρημα Γιλντιρίμ: Το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό

Domino News
Domino News
Δεκέμβριος12/ 2017

«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα «γκρίζο καθεστώς», για τις 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ επικαλέστηκε την κρίση των Ιμίων ως ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε σήμερα στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για παράνομη κατοχή νησιών από την Ελλάδα, ο Γιλντιρίμ ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα».

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, σχολίασε για το Αιγαίο: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της τροποποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, επειδή η Ελλάδα, όπως είπε, δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

«Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης «Τούρκος», δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων», είπε στη Βουλή, αποκρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση του προέδρου Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα.

«Πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο σπίτι της, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει; Αυτό σημαίνει εθνική ευθύνη», σχολίασε.

Πηγή: neaselida.gr