• Σήμερα είναι: Τρίτη, Απρίλιος 23, 2019

Παρέμβαση Κομισιόν για τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας

Domino News
Domino News
Οκτώβριος24/ 2018

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον σεβασμό των διεθνών συμφωνιών», δήλωσε στο Euractiv.com εκπρόσωπος της ΕΕ μετά τις εντάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Ο «σεβασμός των διεθνών συμφωνιών» αφορά τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, βάσει της οποίας η επέκταση αυτή μπορεί να γίνει, ενώ η αναφορά στις «σχέσεις καλής γειτονίας» αποτελεί μομφή προς τις θέσεις που βγαίνουν από την Τουρκία, η οποία θεωρεί αιτία πολέμου οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η νέα διένεξη στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας προκλήθηκε από μια δήλωση που έκανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είπε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της από τα 6 στα 12 μίλια.

Μία κρίση που κρατά χρόνια

Τα 12 ναυτικά μίλια είναι το μέγιστο όριο που επιτρέπεται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Αθήνα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως μια τέτοια κίνηση είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Η διένεξη στο Αιγαίο προκαλεί ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα από τη δεκαετία του 1990, καθώς η επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια θα έδινε στην Ελλάδα αρκετό χώρο για να εκμεταλλευθεί τους θαλάσσιους πόρους της.

Το 1995, το τουρκικό κοινοβούλιο δήλωσε πως οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από την Ελλάδα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της θα αποτελέσει casus belli, αιτία πολέμου.

Για την Αθήνα, η απειλή του casus belli αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, που τάσσεται εναντίον «της απειλής ή της χρήσης βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

Πολεμικές ιαχές από την Τουρκία

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπέλυσε και σήμερα απειλές προς την Ελλάδα και την Κύπρο με αφορμή τα 12 ναυτικά μίλια αλλά και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και ο υπουργός σύμφωνα με το Anadolu τόνισε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει πολεμική παρέμβαση στο Αιγαίο επαναφέροντας το casus belli αλλά και ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από εδώ και πέρα καμία παρεμπόδιση τουρκικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Όπως ξέρετε η γειτονική μας χώρα αλλάζει και παίζει με τις παραμέτρους των χωρικών υδάτων και άλλων θεμάτων. Προσπαθεί για την επέκταση τους. Είναι όμως ξεκάθαρη η θέση μας ως Τουρκική Δημοκρατία και ως Ένοπλες Δυνάμεις. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές υπάρχει η απόφαση της 8ης Ιουνίου του 1995 του Τουρκικού Κοινοβουλίου. Δεν θέλουμε να κάνουμε αναφορά κάθε φορά στην απόφαση αυτή αλλά υπενθυμίζουμε πως ισχύει και πως αν απειληθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας θα λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Παρά την καλή πρόθεση μας αν ληφθούν αποφάσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τις συμβάσεις και τους όρους καλής γειτονίας είναι ξεκάθαρη η θέση μας το τι θα κάνουμε. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα.

Όταν το πλοίο μας στις 18 Οκτωβρίου έφτασε στην περιοχή δυστυχώς παρενοχλήθηκε από πολεμικό πλοίο της γειτονικής μας χώρας. Είμαστε προετοιμασμένοι και λάβαμε τα μέτρα μας. Αυτή τη στιγμή το πλοίο μας Μπαρμπαρός Χαίρετίν Πασά είναι στην περιοχή και ο στόλος μας το προστατεύει και όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε καμία παρενόχληση και καμία επέμβαση.

Oι γείτονες μας μόνο λόγω του Καστελόριζου ισχυρίζονται πως η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί μόνο τα σημεία που είναι κόκκινα στον χάρτη. Και τα πράσινα λένε πως ανήκουν σε αυτούς. Αυτό δεν έχει καμία λογική. Εχουμε επαναλάβει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης κάποιου σχεδίου χωρίς την Τουρκία και χωρίς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Η Τουρκία από τη μια πλευρά συνεχίζει τις μάχες με την τρομοκρατία. Από την άλλη πλευρά έχουμε μια θαλάσσια περιοχή που την αποκαλούμε γαλάζια πατρίδα έκτασης 430.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κι έχουμε τη δύναμη να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Κανείς να μην προσπαθήσει να κάνει τον έλεγχο των δυνατοτήτων μας».

Απειλές και από τον Τσαβούσογλου

Χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για την ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, επαναφέροντας το casus belli.

«Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού.Ο λαϊκισμός γι αυτούς προηγείται της αλήθειας. Έτσι είναι η απαίτηση και της κοινής γνώμης. Σε μας και η κοινή γνώμη έχει λογική. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων.

Όταν όμως η Ελλάδα επιχείρησε να προκαλέσει ένταση, τους δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Για τα 12 μίλια υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν. Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν δηλαδή με διπλωματία, η με άλλον τρόπο».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»:

«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών… Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;. Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση».

Πηγή: euractiv.com