• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Ιούλιος 18, 2018

Πυρετός για την κρίση στο Κατάρ-Καμία ανησυχία για τους Έλληνες της περιοχής

Domino News
Domino News
Ιούνιος08/ 2017

Αναβρασμός επικρατεί στο Κατάρ, το οποίο κατηγορείται για σχέσεις με τους τρομοκράτες της ISIS και της Αλ Κάιντα.

Οι χώρες που προχωρούν σε διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων πληθαίνουν, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στον Περσικό Κόλπο. Μεσολαβητική προσπάθεια για την εκτόνωση της κρίσης, ανέλαβε ο εμίρης του Κουβέιτ, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν που πήρε θέση υπέρ του Κατάρ αναμένεται να ενισχύσει τις δυνάμεις στη βάση της Τουρκίας στο εμιράτο.

Η Τουρκία προσφέρει ανοιχτή στήριξη στο Κατάρ καθώς αποφάσισε να αναπτύξει στρατεύματα στην στρατιωτική βάση που έχει στη χώρα και να στείλει προμήθειες σε τρόφιμα και νερό μετά την έκκληση της Ντόχας σε Άγκυρα και Ιράν για βοήθεια.

Με την Ιορδανία και τη Μαυριτανία να προστίθενται στον κατάλογο των χωρών που υποβαθμίζουν, ή διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, ο ηγέτης του Κουβέιτ σεΐχης αλ Σαμπαχ, γνωστός για τις διαμεσολαβητικές του ικανότητες, σπεύδει στο Ντουμπάι ώστε να ενταθούν οι συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης που έχει διχάσει τον αραβικό κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία, ηγετική δύναμη στον σουνιτικό, αραβικό κόσμο, απομόνωσε πρώτη το Κατάρ, κατηγορώντας το για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Επισημαίνει όμως πως δεν επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος στη χώρα, αλλά την αλλαγή πολιτικής προς τον ορθό δρόμο.

Οι αρχές του Κατάρ είχαν δηλώσει ότι υπήρξαν θύματα χάκερ που δημοσίευσαν ανακριβείς δηλώσεις που αποδίδονταν στον εμίρη Αλ-Τάνι.

Ρώσοι χάκερς ευθύνονται για την απομόνωση του Κατάρ

Υπόνοιες για εμπλοκή ρώσων χάκερ έκαναν λόγο, σύμφωνα με το CNN αμερικανοί αξιωματούχοι, σενάριο που απορρίπτει το Κρεμλίνο ως αστείο.

Τη βούλησή του να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη διπλωματική κρίση στον Κόλπο εξέφρασε ο Ντόναντ Τραμπ στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον εμίρη του Κατάρ, Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλία και με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στον οποίο απηύθυνε έκκληση για ενότητα στον Περσικό Κόλπο.

Κανένας λόγος ανησυχίας, λένε οι Έλληνες του Κατάρ

Επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στο Κατάρ, οι περισσότερες στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που ζει και εργάζεται στην Ντόχα. Η ελληνική κοινότητα αυτή την στιγμή αριθμεί 3.500 Έλληνες.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ηγείται κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής του μετρό της Ντόχα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η J&P ΑΒΑΞ έχει αναλάβει έργα υποδομής, καθώς και την κατασκευή αρκετών πολυτελών κατοικιών, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, στο τεχνητό νησί Pearl Island.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει υπόγειο parking συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ. και χωρητικότητας 1.493 αυτοκινήτων, καθώς και σταθμό Μετρό επιφάνειας 10.000 τ.μ.

Επίσης επιμελείται την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ντόχα συνολικής επιφάνειας 220,000 m2.

Στην Ντόχα λειτουργεί μόνο τις απογευματινές ώρες ελληνικό σχολείο, με τρεις εκπαιδευτικούς. 150 Ελληνόπουλα φοιτούν σε αυτό, ηλικίας από έξι έως και 16 ετών.

Πηγή: ΕΡΤ1