• Σήμερα είναι: Τρίτη, Απρίλιος 23, 2019

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ χειραγώγησαν την ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ

Domino News
Domino News
Οκτώβριος22/ 2018

Για εκβιασμούς και εξαγορά βουλευτών της ΠΓΔΜ από τον αμερικανικό παράγοντα κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής στη σκοπιανή βουλή κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Βολές κατά ΗΠΑ από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας: Κατηγορεί ευθέως τους Αμερικανούς ότι ενορχήστρωσαν και χειραγώγησαν την ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία διεξήχθη εν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων και κάνει λόγο για «παραβίαση κάθε κανόνα» από πλευράς ΗΠΑ.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: «Θεωρούμε ότι συνέβη ως μία ξεκάθαρη παραβίαση κάθε κανόνα και από νομικής και από ηθικής πλευράς. Οι οκτώ ψήφοι που έλειπαν προκειμένου να διασφαλισθεί η πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, επετεύχθησαν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων. Σημειωτέον ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ βρισκόταν μέσα στο κτίριο της Βουλής μέχρι το τέλος της συνεδρίασης και για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνος ενορχήστρωσε τη διαδικασία».

Νωρίτερα η ρωσική πρεσβεία στην ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία», καθώς με αυτό το όνομα την έχει αναγνωρίσει εδώ και 26 χρόνια. Βεβαίως αυτό που ανησυχεί τη Ρωσία είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, για την οποία θα ανοίξει ο δρόμος μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, μετα το «ναι» 80 βουλευτών στην σχετική πρόταση του Ζόραν Ζάεφ, σε εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Απόπειρα χρηματισμού βουλευτών υπενθυμίζεται ότι είχε καταγγείλει και ο γενικός γραμματέας του VMRO, Ιγκόρ Γιαννούσεφ, λίγο πριν την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον πολιτικό, προσφέρθηκαν σε βουλευτές του κόμματος χρήματα προκειμένου να ψηφίσουν θετικά στην βουλή. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε βουλευτή προσφέρθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου, ενώ σε άλλους δόθηκαν υποσχέσεις για 250.000 ευρώ, ακόμη και 2 εκατομμύρια ευρώ. Από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ είχαν απαντήσει με απειλή κατάθεσης αγωγής.

Πηγή: news247.gr