• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Σε ποιον δίνει ο Ερντογάν τα «κλειδιά» της Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία

Domino News
Domino News
Ιούλιος10/ 2018

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου Στρατού, ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ορίστηκε νέος επικεφαλής του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, με απόφασή που δημοσιεύεται στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης στην Τουρκία σήμερα Τρίτη.

Ο Γκιουλέρ αντικαθιστά τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ονομάστηκε υπουργός Άμυνας στη νέα κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα τη Δευτέρα.

Ο Ερντογάν ξεκινά νέα θητεία στην προεδρία με νέες, σαρωτικές εξουσίες.

Τρία προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης ορίζουν τη δομή του νέου προεδρικού συστήματος και τους κανόνες που θα διέπουν τον διορισμό αξιωματούχων από τον πρόεδρο.

Αποκτώντας την εκτελεστική προεδρία που επιθυμούσε διακαώς, ο Ερντογάν θα συγκεντρώνει, σχεδόν, το σύνολο των εξουσιών στα χέρια του.

Το αξίωμα του πρωθυπουργού πρόκειται να καταργηθεί, ενώ ο νέος πρόεδρος θα μπορεί να σχηματίζει υπουργεία, να προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις γι’ αυτά και να απομακρύνει δημόσιους λειτουργούς – όλα χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Πηγές: tribune / ΑΜΠΕ / Reuters