• Σήμερα είναι: Τρίτη, Απρίλιος 23, 2019

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του ΥΕΘΑ με τον Ρώσο ομόλογο του

Domino News
Domino News
Οκτώβριος29/ 2018

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Σόϊγκου στη Μόσχα, με τη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας καθώς επίσης και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών να αποτελούν το επίκεντρο των συνομιλιών των δύο Υπουργών Άμυνας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δήλωσή του επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ρωσία «ανεξαρτήτως του διεθνούς περιβάλλοντος, μπορούν και συνεννοούνται, μπορούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και προς όφελος των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδος».

Είπε ακόμη ότι «στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες, συνεχίζουμε την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνεργαζόμαστε στην εκπαίδευση, στην ανταλλαγή πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στην περιοχή μας».

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις. Η Ελλάδα και η Ρωσία είναι δύο χώρες με ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Επιβεβαιώσαμε τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Τα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας που ήδη υπάρχουν, συνεχίζονται. Θα υπάρχουν συντηρήσεις των υφισταμένων προγραμμάτων.

Ανταλλάξαμε απόψεις και σε σχέση με τη μεγάλη απειλή που υπάρχει για όλους και για τη Ρωσία και για το ΝΑΤΟ και αφορά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Θέση της Ελλάδος, την οποία εξέφρασα στον κ. Υπουργό, αλλά και στο παρελθόν εξέφρασα και προς το ΝΑΤΟ είναι ότι ο εχθρός είναι κοινός και είναι η τρομοκρατία. Άρα, είναι η στιγμή να υπάρξει συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την απειλή. Εμείς ως φίλοι της Ρωσίας, αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα κάνουμε τα πάντα για αυτό. 

Συμφωνήσαμε ότι θα εργαστούμε το επόμενο διάστημα προκειμένου η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά και η διοργάνωση της Διυπουργικής Επιτροπής, να μπορέσουν να ανοίξουν μια καινούρια εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Στις στρατιωτικές διμερείς σχέσεις, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες, συνεχίζουμε την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνεργαζόμαστε στην εκπαίδευση, στην ανταλλαγή πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στην περιοχή μας».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΚύριε Υπουργέ, θα μπορούσατε να μας πείτε τη γνώμη σας για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδος;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣΑπό την πρώτη στιγμή, η θέση της Κυβέρνησης είναι κατά των κυρώσεων που έχουν παρθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε τα πάντα προκειμένου αυτές οι κυρώσεις να σταματήσουν για το καλό όλων. Οι κυρώσεις που έλαβε η Ευρώπη κατά της Ρωσίας έπληξαν και την Ευρώπη. Η Ελλάδα με τις κυρώσεις αυτές πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα. Θα προσπαθήσουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε να βοηθήσουμε στο να σταματήσουν οι κυρώσεις για το καλό και της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο.

Πηγές: militaire.gr / ΑΠΕ – ΜΠΕ/ onalert.gr