• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Φεβρουάριος 18, 2019

Σήμα στους επενδυτές η αναβάθμιση του αξιόχρεου των τραπεζών

Domino News
Domino News
Ιούλιος09/ 2018

Κατά τέσσερις βαθμίδες ανέβασε ο Standard & Poor’s καλυμμένο ομόλογο της Εθνικής

Η ανακοίνωση της αναβάθμισης του αξιόχρεου ελληνικών συστημικών τραπεζών από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s αποτελεί ορόσημο για την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ενδεικτικό της αναστροφής του κλίματος η ανακοίνωση της S&P ότι κατατάσσει το Καλυμμένο Ομόλογο τριετούς διάρκειας (ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ) που εξέδωσε (Οκτώβριος 2017) η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην βαθμίδα ΒΒΒ-.

Όπως αναφέρουν σήμερα πηγές της ΕΤΕ, η αξιολόγηση αυτή δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και όποια άλλη αποφασιστεί στο μέλλον, από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλυμμένων Ομολογιών 2.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ένταξη στην κατηγορία «Επενδυτικής Βαθμίδας» για ομόλογο στο οποίο εκδότης είναι ελληνική τράπεζα γίνεται για πρώτη φορά, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο ομόλογο της Εθνικής έχει την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από όλα που έχουν εκδοθεί από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια είναι και το μοναδικό που εντάσσεται στην κατηγορία των επιλέξιμων ασφαλειών για τον μηχανισμό αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξασφαλίζοντας μηδενικό κόστος διακράτησης για τους ομολογιούχους και περαιτέρω θετική πορεία στην δευτερογενή αγορά.

Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της τιτλοποίησης Estia I της Τράπεζας Πειραιώς σε επίπεδο «Investment Grade».

Και οι δύο αναβαθμίσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Β+ (από Β) με «Outlook Stable».

Πηγή: efsyn.gr