• Σήμερα είναι: Σάββατο, Απρίλιος 20, 2019

Στόλτενμπεργκ προς ΠΓΔΜ: Δεν μπαίνετε στο ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία των Πρεσπών

Domino News
Domino News
Οκτώβριος02/ 2018

«Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε, όμως δουλειά μου είναι να καταστήσω απολύτως σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ χωρίς να υλοποιήσετε τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό» ήταν το μήνυμα που έστειλε προς την ΠΓΔΜ,  μετά το δημοψήφισμα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΔΓΜ)

Το μήνυμα εστάλη από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες προς τους εκπροσώπους του Τύπου, πριν την έναρξη της υπουργικής διάσκεψης.

Η κοινή δήλωση Στόλτενμπεργκ Τουσκ

Λίγη ώρα νωρίτερα, Γενς Στόλτενμπεργκ και Ντόναλντ Τουσκ είχαν προχωρήσει σε κοινή δήλωση, στην οποία υπογράμμιζαν την ιστορική ευκαιρία που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών και καλούσαν την πολιτική ηγεσία της FYROM να υλοποιήσουν αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε στο δημοψήφισμα.

Ζυμώσεις σε εξέλιξη σε Αθήνα και Σκόπια

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει πυροδοτήσει πολιτικές αναταράξεις και διφορούμενες αντιδράσεις τόσο σε Αθήνα όσο και σε Σκόπια.

O Ζόραν Ζάεφ, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του διεθνούς παράγοντα, επιμένει στη διενέργεια εκλογών σε περίπτωση που δεν «βρεθεί» η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στην Βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση.

Το ενδεχόμενο μιας διακομματικής συμφωνίας ωστόσο απομακρύνεται λόγω της στάσης του VMRO, όπως αυτή εκφράζεται από τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκε Ιβανόφ.

Δήλωση του Γ.Γ του ΟΗΕ και του Μ. Νίμιτς

Κάλεσμα προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προχωρήσουν στην εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος μέσω των θεσμικών οργάνων της χώρας απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του.

«Ο ΓΓ λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντικό».

Αφού καλεί στην εφαρμογή του αποτελέσματος μέσω των θεσμικών οργάνων της χώρας, ο κ. Γκουτέρες επαναβεβαιώνει για τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να παράσχουν κάθε αναγκαία υποστήριξη, αν απαιτείται, μέσω του προσωπικού αποσταλμένου, και μέσω όλων των σχετικών υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Το μήνυμα πως «είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας τώρα να ληφθούν υπόψη τα συμβουλευτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, να συζητηθεί το θέμα και να διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο» στέλνει ο Μάθιου Νίμιτς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθηση πως η ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να πάρει κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος επί δεκαετίες μετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού, τόνισε πως θεωρεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για την περιοχή, για τις δύο χώρες και πιο συγκεκριμένα για την ΠΓΔΜ και επισήμανε πως δεν νομίζει ότι οι άνθρωποι που είναι εναντίον της συμφωνίας έχουν να προσφέρουν κάποια εναλλακτική λύση σε αυτή τη συμφωνία.

Πηγή: Euronews