• Σήμερα είναι: Τρίτη, Αύγουστος 21, 2018

Στουρνάρας κατά του ΔΝΤ: Δεν τους έχουμε ανάγκη, ας φύγουν

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος03/ 2017

Όταν τα έλεγε ο Παυλόπουλος όμως ήταν δραχμολάγνος…

«Μήνυμα” προς το Διεθνές Νομισματικό ταμείο θέλησε να στείλει ο Γιάννης Στουρνάρας, μια ημέρα πριν την έναρξη του «τρίτου γύρου” της αξιολόγησης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως εάν το ΔΝΤ θέλει να φύγει από το πρόγραμμα, δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα για την χώρα γιατί δεν το χρειάζεται.

«Αν θέλει το ΔΝΤ να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε πια» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.

Η δήλωση αυτή εκτιμάται ότι έγινε καθώς ο Πολ Τόμσεν μεθοδεύει να ανοίξει «θέμα τραπεζών» ζητώντας να γίνει εκ νέου έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των δανείων των τεσσάρων συστημικών ομίλων, κάτι που έγινε στο τέλος του 2015 προκειμένου να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικοί «κύκλους», κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της οικονομίας, και αυτό για τους εξής λόγους:

1) Θα χαλάσει το κλίμα σταθεροποίησης που έχει διαμορφωθεί.

2) Θα ανακόψει τις εισροές καταθέσεων που άρχισαν να σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

3) Θα δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια των τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω των δανείων.

4) Θα ανακόψει την πορεία των τραπεζών προς τις αγορές.

5) Θα δώσει ξανά αρνητικό σήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ότι “εδώ κάτι συμβαίνει”.

Πλέον όλοι θεωρούν ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι αντιπαραγωγικός, εκτός κι αν τα στελέχη του θέλουν να δημιουργήσουν άλλοθι να φύγουν από το ελληνικό πρόγραμμα.

Υ.Γ:  Να υπενθυμίσουμε όμως τον κεντρικό τραπεζίτη, πως όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρώτος άνοιξε το θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, οι «προσκείμενοι” σε αυτόν εξαπέλυαν μύδρους. Θα κάνουν άραγε το ίδιο και κατά του κύριου Γιάννη Στουρνάρα;

Πηγές: newsit.gr / olympia.gr