• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Μάιος 28, 2018

Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Μακρόν

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος07/ 2017

«Η αξιοπιστία και η κυριαρχία της Ευρώπης δεν συμβαδίζει με την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα εσωτερικά της», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν από την Αθήνα και το μήνυμα του υπερτονίζεται από τα διεθνή πρακτορεία.

Για σκληρή προειδοποίηση κάνει λόγο το Reuters, επισημαίνοντας ότι και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να λύνει τα προβλήματα της χωρίς το ΔΝΤ.

Ενδεικτικό και το δημοσίευμα των Financial Times ότι ο Γάλλος πρόεδρος που συνοδευόταν από 40 στελέχη επιχειρήσεων τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός «πλήρωσε πολύ υψηλό κόστος», ενώ παρότρυνε την ΕΕ να «ανακουφίσει το βάρος» του κρατικού χρέους της Ελλάδας.

Ως αποκορύφωμα χαρακτηρίζεται από το διεθνή Τύπο η ομιλία Τσίπρα και Μακρόν από τον λόφο της Πνύκας, με μήνυμα ότι «η επανεκκίνηση στην Ελλάδα θα είναι και η επανεκκίνηση της ευρωζώνης».

«Ήταν στην Αθήνα που κορυφώθηκε η κρίση, κι από την Αθήνα μπορεί να αρχίσει νέο κεφάλαιο», αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα Guardian, με σχόλιο ότι ο Μακρόν μιλά για «την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον τόπο όπου η δημοκρατία γεννήθηκε».

«Ο Μακρόν στην Ελλάδα για να ξυπνήσει την Ευρώπη», ο τίτλος που διάλεξε η Le Parisien, ενώ η Le Monde τονίζει ότι «Πάντα η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας».

Handelsblatt: Κατάσταση win-win η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα

Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις, οι οποίες τώρα με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου αναζωογονούνται. Η Γερμανία θα μπορούσε να βρεθεί στη μειοψηφία σε σημαντικά θέματα. Ο πρόεδρος Μακρόν προετοιμάζει τον δρόμο για επενδύσεις γαλλικών εταιρειών, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στην υποστήριξη της Γαλλίας στο θέμα του χρέους, μια κατάσταση win-win από την επίσκεψη Μακρόν στην Ακρόπολη», γράφει σε μακροσκελή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η Handelsblatt.

«Ο Αλέξης Τσίπρας στρώνει το κόκκινο χαλί στον Γάλλο επισκέπτη του όχι μόνο στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, αλλά και σε ένα ιστορικό μέρος, την Πνύκα, τον λόφο εκείνο απέναντι από την Ακρόπολη όπου συνεδρίαζε στην αρχαιότητα η Βουλή των Αθηναίων, όπου θα μιλήσει το απόγευμα. Ο λόγος του Μακρόν με θέα την Ακρόπολη είναι το αποκορύφωμα της διήμερης επίσημης επίσκεψή του», συνεχίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Η Handelsblatt γράφει επίσης ότι «ο Μακρόν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι είναι υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και προσθέτει ότι «ο Τσίπρας θέλει να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη μετά τις γερμανικές εκλογές. Η στήριξη Μακρόν του είναι ακόμα πιο σημαντική διότι μετά τις 24 Σεπτεμβρίου μπορεί να ανακατευτεί ξανά η τράπουλα για την Ελλάδα : εάν το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) συμμετάσχει σε έναν μελλοντικό συνασπισμό τότε ο Τσίπρας θα πρέπει να υπολογίζει σε πιο σκληρή στάση από το Βερολίνο. Ο Τσίπρας θα πρέπει λοιπόν κατά τις συνομιλίες του να έχει στραμμένη την σκέψη του για μια ακόμα φορά προς την Γερμανία».

«Ένας λόγος στην Πνύκα: Το ότι θα γινόταν μια τέτοια τιμή στην καγκελάριο Μέρκελ ή στο πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι πολύ ψυχρές για κάτι τέτοιο. Όσο η εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα χειροτέρευε οι σχέσεις με την Γαλλία βάθαιναν. Ο Μακρόν επισκέπτεται μια χώρα της οποίας οι πολίτες διάκεινται συντριπτικά φιλικά προς αυτόν. Αντίθετα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανήκουν στους πλέον μισητούς ξένους πολιτικούς», παρατηρεί η Handelsblatt,

Η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα καταλήγει : «Σε αντίθεση με τους Γερμανούς επενδυτές (με εξαίρεση την Fraport ) οι γαλλικές εταιρείες βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα. (….) Πριν την αναχώρησή του από την Αθήνα την Παρασκευή ο Μακρόν θα προεδρεύσει σε σύσκεψη ενός ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ. Τον τίτλο τον έδωσε ήδη πριν την έναρξη της επίσκεψης: «Θέλουμε να υλοποιήσουμε περισσότερα από τις δυνατότητες που υπάρχουν – Η Ελλάδα είναι ένας τόπος για επενδύσεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ανάπτυξη, μια χώρα με μέλλον».

Πηγές: ert.gr /cnn.gr