• Σήμερα είναι: Τρίτη, Απρίλιος 23, 2019

Το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου ψηφίζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Domino News
Domino News
Οκτώβριος30/ 2018

Στη Βουλή, πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο, αποτελεί μέρος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μέτρα που βάσει και του τελευταίου προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2019 θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του σεναρίου που δεν προβλέπει την περικοπή των συντάξεων. Βέβαια, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν συγκαταλέγεται στη δέσμη μέτρων που παρουσιάζονται ως αντίμετρα στην περίπτωση που εφαρμόζονταν οι περικοπές των συντάξεων.

Εκ των πραγμάτων οι σχετικές διατάξεις τέθηκαν στην κεντρική διαπραγμάτευση για τις συντάξεις. Το κόστος, όπως αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν, εκτιμάται σε 177 εκατ. ευρώ. Στο αρχικό προσχέδιο, το κόστος είχε εκτιμηθεί σε 229 εκατ. ευρώ, όμως υπήρξε «διόρθωση» καθώς εκτιμήθηκε ότι η μείωση των εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση της εισπραξιμότητας στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τους μη μισθωτούς.

Όπως αναφέρει το euro2day.gr αποφασίστηκε -εκτός απροόπτου που σχετίζεται με την συνολική διαπραγμάτευση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και την τύχη των συντάξεων- η διάταξη, μαζί με άλλες ασφαλιστικές διατάξεις (περισσότερο διοικητικού χαρακτήρα) να κατατεθεί στη βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου.

Πηγή: euro2day.gr