• Σήμερα είναι: Κυριακή, Δεκέμβριος 16, 2018

Το ΣΔΟΕ στην Eldorado Gold για «λαθραίο» χρυσό

Domino News
Domino News
Απρίλιος26/ 2018

Έρευνες για «λαθραίο» χρυσό μέσα στα συμπυκνώματα μεταλλευμάτων που διοχετεύονται στο εξωτερικό

Φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ πραγματοποιείται στην Eldorado Gold, αποκάλυψε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραβάσεις με τη μεταφορά στο εξωτερικό πολύτιμων μετάλλων, μέσα στα «συμπυκνώματα» των μεταλλευμάτων και αποφεύγεται η πληρωμή φόρων στο Ελληνικό Κράτος, αλλά και η σχέση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με τη μητρική της στο εξωτερικό, Eldorado Gold.

Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Χατζησάββα, σχετικά με τα μεταλλεία Κασσάνδρας, αναφορικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της καναδικής εταιρίας «Eldorado Gold» μέσω της θυγατρικής της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και στη δυνατότητα όπως αναφέρει «η χώρα μας να καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού», καθώς και στα ερωτήματα που προκύπτουν «σχετικά με τα αποκομιζόμενα οφέλη της εθνικές μας οικονομίας».

Γίνεται έρευνα από το ΣΔΟΕ

Η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου απάντησε εγγράφως την περασμένη Παρασκευή και στο σχετικό έγγραφο, αποκαλύπτει ότι γίνεται έλεγχος από το ΣΔΟΕ.

Ειδικότερα το έγγραφο αναφέρει:

«Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 4537/20-3-2018 Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Χ. Χατζησάββας, σας γνωρίζουμε ότι διενεργείται από την Ε.Γ.ΣΔΟΕ έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Το περιεχόμενο ως και τα αποτελέσματα των ερευνών εμπίπτουν στις διατάξεις περί φορολογικού απορρήτου».

Και η ΑΑΔΕ

Παράλληλα η κα Παπανάτσιου κοινοποίησε στη Βουλή (στο πλαίσιο της απάντησης προς τον κ. Χατζησάββα) και έγγραφο της ΑΑΔΕ στο οποίο η υπηρεσία τονίζει τα ακόλουθα:

«Σε απάντηση του με αριθ. πρωτ. ΑΤΚΕ 0001351 ΕΞ2018/920/22.03.2018 Σημειώματος σας. με το οποίο μας αποστείλατε φωτοαντίγραφο της ανωτέρω Ερώτησης και σε ό,τι αφορά θέματα της αρμοδιότητάς μας που θίγονται σε αυτή, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Βασική προτεραιότητα της Α.Α.Δ.Ε. είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την αποτροπή και την καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε αυτά κι αν εκδηλώνονται. Προς το σκοπό αυτό, λαμβάνονται συνεχώς όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στις περιπτώσεις που από το φορολογικό έλεγχο προκύπτουν παραβάσεις, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις κατά τις κείμενες διατάξεις».

Πηγή: sofokleousin.gr