• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Τριπλό ευρωπαϊκό «μπλόκο» στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Domino News
Domino News
Ιούνιος27/ 2018

Πρόσκληση το καλοκαίρι του 2019 υπό όρους

«Μπλόκο» στην άμεση εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ και της Αλβανίας με την ΕΕ έβαλε ομάδα χωρών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι για να ληφθεί θετική απόφαση για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών απαιτείται ομοφωνία.

Η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και η Δανία ζήτησαν την αναβολή της λήψης απόφασης.

Γαλλία και Ολλανδία εμφανίζονται αντίθετοι στην χορήγηση της σχετικής ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες, επισημαίνοντας την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, στη διαφθορά και στο οργανωμένο έγκλημα.

Μετά το βέτο των τριών Ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία, μετατίθενται για το πρώτο εξάμηνο του 2019 και υπό προϋποθέσεις.

Υπήρξαν απεγνωσμένες εκκλήσεις προς το Παρίσι για αλλαγή στάσης, όμως το μήνυμα από το Προεδρικό Μέγαρο ήταν ότι ο Εμάνουελ Μακρόν έχει λάβει τις αποφάσεις του και δεν θα αλλάξουν και έτσι έγινε δεκτή υποχρεωτικά η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον επόμενο Ιούνιο εφόσον έχουν εκπληρωθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ η απόφαση για την πΓΔΜ προβλέπει εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, έλεγχο της πορείας συμμόρφωσης από την Κομισιόν, ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια και την υιοθέτηση της απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδο Κορυφής) πριν συγκληθεί η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο τέλος του 2019 «αναλόγως της προόδου που θα έχει γίνει».

Η αναφορά σε Εθνικά Κοινοβούλια αφορά,το Ολλανδικό Κοινοβούλιο το οποίο έχει ταχθεί εναντίον της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και συνεπώς μέχρι το 2019 θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση προκειμένου να υπάρξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ έστω και στο τέλος του 2019.

Η μετάθεση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το τέλος ουσιαστικά του 2019 και εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις αποδυναμώνει πλήρως τα επιχειρήματα που θα είχε να παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας του ο κ. Ζάεφ προκειμένου να ενισχύσει την πιθανότητα έγκρισης της Συμφωνίας για το όνομα, στο Δημοψήφισμα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έθεσε το θέμα στις επιστολές που απηύθυνε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. , δηλώνοντας ότι η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα του θα «συμβάλει καθοριστικά στην δημιουργία του αναγκαίου θετικού περιβάλλοντος για την επιτυχή ολοκλήρωση των βημάτων που προβλέπονται από την Συμφωνία για την ονομασία..».

Με δεδομένο ότι το κύριο επιχείρημα του κ. Ζάεφ ήταν ότι η Συμφωνία με την Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και ενώ ήδη ο πρόεδρος Ιβανόφ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας, δεν είναι γνωστό εάν θα συνεχίσει κανονικά την διαδικασία με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο η θα καθυστερήσει την κυρωτική διαδικασία.