• Σήμερα είναι: Τρίτη, Σεπτέμβριος 25, 2018

Υπερπλεόνασμα πάνω από 3,5% το 2017

Domino News
Domino News
Μάρτιος30/ 2018

Αποστέλλονται σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ στη Εurostat τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το 3,5% του ΑΕΠ

Στις 23 Απριλίου αναμένεται αν γίνει η ευρωπαϊκή επικύρωση των στοιχείων την οποία αναμένει το ΔΝΤ  για να οριστικοποιήσει τη θέση του για αφορολόγητο και συντάξεις. Τα άλλα δύο κρίσιμα στοιχεία είναι τα αποτελέσματα των stress test στις τράπεζες και τα εκείνα για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί για ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2017 όταν μνημονιακός στόχος ήταν το 1,75%.

Τα ευοίωνα στοιχεία θα… χρησιμοποιηθούν στις κρίσιμες συναντήσεις στη Σύνοδο του ΔΝΤ και το Eurogroup 27ης Απριλίου, καθώς εκεί όπως είπε ο Μάριο Σεντένο θα αναπτυχθούν πέντε μεγάλα ανοιχτά μέτωπα του ελληνικού ζητήματος.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να παρουσιάσει το υπερπλεόνασμα για 3η συνεχή χρονιά ως μία απόδειξη ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ήδη πιο πολλά από τα αναγκαία ούτως ώστε όχι μόνο να αντικρούσει τις πιέσεις για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου, αλλά και για να μπορέσει να «περάσει» το κοινωνικό πακέτο που θα περιλαμβάνει στο Ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο καλείται να ολοκληρώσει (έστω και σε μορφή πρώτου σχεδίου) μέσα στον Απρίλιο.

Πρώτος σταθμός όλων αυτών των διαβουλεύσεων θα είναι η σύνοδος του EWG της 12ης Απριλίου, στην οποία θα υπάρχει μία πρώτη «εσωτερική» πληροφόρηση για την αποδοχή ή όχι των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και για το τελικό πακέτο που θα σταλεί σήμερα το βράδυ από την Αθήνα στους θεσμούς.

Πηγή: neaselida.gr